Ferenc pápa üzenete az ENSZ élelmezési szervezetéhez: Mindenkinek küzdenie kell a pazarlás ellen

Ferenc pápa – 2019. november 20., szerda | 13:48

November 18. és 21. között rendezik az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) második rendes ülését Rómában. A megnyitóra küldött üzenetében a pápa mindenkit arra szólított, hogy késlekedés nélkül fogjon össze egy olyan életmód megteremtéséért, amely megadja az élelmiszernek az azt megillető helyet, hiszen ettől függ az emberiség jövője.

Az élelmiszer-pazarlás és az éhínség közötti ellentét, a selejtezés kultúrája, valamint az élelem értékét tisztelő életmód közötti kontraszt áll a pápai üzenet középpontjában, amelyet David M. Beasleynek, a Világélelmezési Program (WFP) ügyvezető igazgatójának címeztek.

Az ENSZ fő humanitárius intézménye az élelmiszerválság által érintettek megsegítésével, valamint az élelmiszer-fogyasztás világszintű javításával foglalkozik. Mostani összejövetelük célja konkrét terveket kidolgozni az éhínség és az élelmiszer-pazarlás megállítására.

Ez a jelenség egyre nagyobb terhet ró lelkiismeretünkre – állapítja meg a pápa, majd hozzáteszi: remélhetőleg sokakban feléled a vágy arra, hogy a testvériség, az igazságosság és a béke jegyében jobb világot építsenek.

Sokhelyütt az emberek nem jutnak megfelelő és egészséges élelemhez, míg mások eldobják és pazarolják az ételt. Szent II. János Pál pápa ezt a bőség paradoxonának nevezte, ez akadályozza ma is az emberiség élelmiszer-ellátásának megoldását. Ez az ellentmondás felületességet, nemtörődömséget és önzést takar, melyek a selejt kultúrájának alapját képezik. Ha nem ismerjük föl ezt a működési mechanizmust és nem próbálunk meg gátat szabni neki, akkor nehéz lesz betartani a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeket, illetve megvalósítani az ENSZ 2030-as Fenntartható Fejlődési Keretrendszerének célkitűzéseit. Ebben nemcsak a nemzetközi szervezetekre és a kormányokra hárul a felelősség, hanem mindannyiunkra. A családok, az iskolák és a média fontos feladata, hogy erre neveljen, illetve érzékenyítsen. Senki nem vonhatja ki magát az alól, hogy harcoljon a leginkább a szegényeket és kiszolgáltatottakat sújtó kultúra ellen – hangsúlyozza üzenetében a Szentatya.

A Világélelmezési Program hozzájárul ehhez a küzdelemhez, a nemrég indított „Stop the Wast” (Állítsuk meg a pazarlást) kampányával. A pápa összefogást sürget egy olyan életmód bevezetéséért, amelyben az élelmiszer megkapja az azt megillető helyet: vagyis megfelelően értékeljük a Föld által nyújtott élelmet.

A Katolikus Egyház segítő kezet nyújt a szolidaritás ösztönzésében, és együttműködéséről biztosítja az ENSZ-szervezetet – nyomatékosítja üzenetében Ferenc pápa. – Minden embernek joga van ugyanis az egészséges és fenntartható táplálkozáshoz. Ha az emberi személyt helyezzük a politikai és gazdasági döntések középpontjába, akkor a béke és a stabilitás megerősödik a nemzetek között, a kölcsönös megértés fokozásával pedig a hiteles emberi fejlődés alapját növeljük.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria