Ferenc pápa videoüzenete a dubaji világkiállításra az emberi testvériség világnapja alkalmából

Ferenc pápa – 2022. február 4., péntek | 19:15

Videoüzenetet küldött Ferenc pápa az emberi testvériség második, február 4-i világnapja alkalmából a dubaji világkiállításra, ahol kerekasztal-beszélgetésen vett részt Miguel Ayuso Guixot bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, valamint az emberi testvériségről kiadott közös nyilatkozat alapelveinek előmozdítására létrehozott bizottság tagjai.

Ferenc pápa üzenetében kifejtette, a testvériség útja hosszú és fáradságos, de ez mentheti meg az emberiséget. Csak akkor kerüljük el a teljes összeomlást, ha a konfliktus logikája helyett a testvériség jelét választjuk, ami összefogásra, a másik elfogadására és identitásának tiszteletben tartására ösztönöz.

A testvériség nehéz út, de az emberiség mentőöve.”

Ferenc pápa világosan fogalmaz videoüzenetében, amelyet az emberi testvériség ENSZ által február 4-re meghirdetett világnapjára küldött. A világnap célja, hogy megfogjuk egymás kezét, és egységben ünnepeljük különbözőségeinket, szolidárisan egymás iránt. Ha közönyösek maradunk, és nem tekintjük a másikat testvérünknek, mindennek vége.

A kerekasztal-beszélgetés Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb, a kairói Al-Azhar egyetem főimámjának videoüzeneteivel nyílt meg a dubaji világkiállításon, amelyet az emberi testvériség és szövetség nevében szerveztek a globális tolerancia előmozdításáért. Az esemény színhelye a 2020-as dubaji fenntarthatósági világkiállítás pavilonja, mottója: „Egy égbolt alatt – Hogy Ábrahám gyermekei, keresztények, zsidók, muszlimok minden vallás követőivel és a jóakaratú emberekkel együtt, testvérekként vegyék gondjukba közös otthonunkat.”

A kezdeményezés gyökere három évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Ferenc pápa Abu-Dzabiban a főimámmal közösen aláírta az emberi testvériségről szóló, a békét és az együttélést szolgáló történelmi dokumentumot.

Videoüzenetében a pápa szeretettel és tisztelettel köszönti a főimámot, majd megállapítja: „Az elmúlt években egymás testvéreiként haladtunk előre, tudatában annak, hogy tiszteletben tartva egymás kultúráját és hagyományait, a testvériséget kell építenünk, gátat szabva a gyűlöletnek, az erőszaknak és az igazságtalanságnak.” A Szentatya köszönetét fejezi ki azoknak, akik segítették ezen az úton, mint Mohammed bin Zajed sejk, az Emberi Testvériség Főbiztossága, az ENSZ főtitkársága, és valamennyi civil és vallási intézmény, mely támogatja ezt a nemes ügyet.

A testvériség az egyik alapvető és egyetemes érték,

mely a népek közötti kapcsolatok alapja kellene hogy legyen, hogy mindazok, akik szenvednek vagy hátrányban vannak, ne érezzék kirekesztve, elfeledve magukat, hanem ugyanannak az emberi családnak az elfogadott, támogatott tagjai lehessenek. Testvérek vagyunk! – mondta Ferenc pápa.

Ferenc pápa és az Al-Azhar szunnita központ főimámja Nyilatkozatot ír alá Abu-Dzabiban 

„Testvéri érzelmekkel viseltessünk egymás iránt” – buzdított, majd arra szólított, hogy sajátítsuk el a béke kultúráját, a fenntartható fejlődést, a toleranciát, az inkluzivitást, egymás kölcsönös megértését és a szolidaritást.

„Mert mindnyájunk fölött ugyanaz az égbolt ragyog, függetlenül attól, hol és hogyan élünk, milyen színű a bőrünk, milyen a vallásunk, melyik társadalmi réteghez tartozunk, milyen neműek vagyunk, hány évesek, vagy milyen egészségi és gazdasági helyzetben élünk. Különbözünk, mégis egyformák vagyunk, erre a pandémia időszaka rávilágított. Még egyszer elismétlem: egyedül senki nem menekül meg!” – utalt a pápa az idei világnap mottójára.

Isten gyermekei vagyunk, az ő nevében testvérekként kell egymásra tekintenünk.

A különböző vallások követőinek segíteniük kell, hogy mindannyian az égre emeljük tekintetünket. Aki ugyanis őszinte szívvel imádja Istent, szereti felebarátját is, akiben testvért lát.

Eljött az idő, hogy együtt haladjunk, hívők és jóakaratú emberek. Ne halogassuk tovább, mert lehet, hogy nem lesz rá a jövőben lehetőségünk. Látjuk a részletekben zajló harmadik világháború pusztítását, nem maradhatunk tétlenek.

Nehéz út áll előttünk, de nincs más választásunk, csak a testvériség” – hangsúlyozza üzenetében a pápa.

Ferenc pápa üzenete  az alábbi videóra kattinva angol nyelvű felirattal megtekinthető:

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria