A liturgikus hagyományról szólt a „Keleti teológia, bizánci lelkiség” képzés legutóbbi előadása

Hazai – 2021. október 29., péntek | 18:21

A liturgikus teológia sajátosan keleti hagyományát mutatta be a 20. és a 21. század összefüggésében Görföl Tibor, a Vigilia folyóirat főszerkesztője a „Keleti teológia, bizánci lelkiség” képzéssorozat legutóbbi előadásán. A budapesti Párbeszéd Házában október 28-án megtartott eseményt a Görögkatolikus Médiaközpont élőben közvetítette.

Az a nagy kincs, ami keleten felhalmozódott, mindenkinek értékes, nemcsak nekünk, görögkatolikusoknak, ortodox híveknek, hanem a protestáns teológusoknak és a római katolikus testvéreknek is. S azt látjuk, hogy

a kincsek egymást gazdagítják, ami a Szentlélektől van, az nekünk nem idegen

– ezekkel a gondolatokkal vezette fel Papp Miklós morálteológus a harmadik félév újabb előadását.

Majd a Mennyei király kezdetű imádság hangzott fel, hiszen Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita arra kérte a híveket október 17-én a szinódusi út megnyitásán, hogy húsvétvasárnapig mindennap imádkozzák el.

A tavaly indult képzéssorozat tematikáját – mások mellett – Görföl Tibor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola oktatója, a Vigilia főszerkesztője állította össze, s ezúttal előadóként köszönthette őt a hallgatóság.

A liturgikus teológia körvonalairól beszélt három aspektusból. Elsőként arról volt szó, hogy a keleti szemléletmódon és a keleti teológián belül a liturgikus teológia pozíciója, helye hol jelölhető ki, a 19. század végétől vizsgálva.

Majd Alexander Schmemann teológus munkásságát idézte fel, hiszen ő a liturgikus megközelítésmód egyik legjelentősebb alakja.

Végezetül pedig arra tért ki, hogy Schmemann öröksége napjainkban hogyan él tovább, hogyan igyekszik az utókor továbbgondolni és felújítani.

Az előadás a Görögkatolikus Médiaközpont jóvoltából hamarosan visszanézhető lesz.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria