A Magyar Becsület Rend kitüntetést vehette át Hardi Richárd szemészorvos

Hazai – 2022. január 10., hétfő | 19:02

Áder János államfő a Magyar Becsület Rend kitüntetést adta át január 10-én Hardi Richárd szemorvosnak, a Nyolc Boldogság szerzetesközösség tagjának Budapesten, a Sándor-palotában.

Az államfő a miniszterelnök előterjesztésére, Kövér László házelnök jelenlétében nyújtotta át a kitüntetést Hardi Richárdnak a hazai orvostudomány jó hírnevét a kongói szegények és rászorulók körében végzett, áldozatos gyógyító munkájával erősítő, embertársai számára a cselekvő kereszténység szép és követendő példáját adó negyedszázados szolgálata elismeréseként.

Hardi Richárd a díjátadó után a közmédiának nyilatkozva elmondta: a díj azt jelenti számára, hogy Magyarországról is jól láthatók azok a nehézségek, rossz körülmények, amelyekkel missziója során találkozik. Beszámolt arról, hogy bár a Hungary Helps programnak köszönhetően egy jól felszerelt klinikán dolgozhat, évente négyszer-ötször távoli falvakat keres fel gyógyítási céllal.

Terveiről szólva elmondta: a következő öt-tíz éves célja, hogy minél több kongói kollégát képezzen ki szemésznek, hiszen a százmilliós országban jelenleg mindössze száznégy ember dolgozik ezen a területen. Ők különösen a sebészet területén, valamint a modern technikák elsajátításában szorulnak rá a segítségre – tette hozzá.

Hardi Richárd a több mint 25 éves kongói munkája során az orvosi feladatok mellett a gyógyítás alapvető feltételeinek megteremtésén is fáradozott: rendelőt, kórházat épített, optikusokat toborzott, megosztotta tudását és másokat is a segítésre ösztönzött.

Gyakorlóévei után került a kabindai kórházba, ahol szembesült a kórház felszereltségének hiányosságaival és az orvoshiánnyal. 2007-ben Mbuji-Mayiban nyitott egy kis szemészeti központot, és idejét megosztja a kórház és a rendelő között.

2020-ban Szemtestvér címmel dokumentumfilmet mutattak be kongói szolgálatáról, missziójáról.

A Duna televízió a kitüntetés alkalmából ma éjjel, 23.25-kor műsorára tűzi a filmet, amelyet a Duna World január 15-én, szombaton 13.20-kor megismétel.

Hardi Richárddal készített korábbi interjúnkat ITT olvashatják.

Forrás: MTI, MTVA

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria