A Magyar Érdemrend középkeresztjét adták át Nicodemus Daoud Matti Sharaf szír ortodox érseknek

Hazai – 2021. szeptember 13., hétfő | 13:43

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át a Moszuli Főegyházmegye érsekének szeptember 10-én, pénteken Budapesten.

Az Áder János köztársasági elnök megbízásából adományozott kitüntetés átadásakor elhangzott, hogy a Magyarország jó hírnevének nemzetközi színtéren történő erősítésében vállalt szerepe, a szíriai és iraki keresztény közösségek szülőföldön maradását, illetve visszatérését segítő tevékenysége és az iraki vallási felekezetek közötti megbékélést hirdető szolgálata elismeréseként kapta az elismerést Nicodemus Daoud Matti Sharaf. (Neve magyar átírásban: Nikodémusz Daúd Matti Saraf.)

Azbej Tristan laudációjában elmondta: a szír ortodox érsek egy virágzó iraki keresztény közösség jó pásztora volt Moszulban, amely egy több mint százezres keresztény közösségnek adott otthont. Ezt a kétezer éve azon a területen élő közösséget 2014-ben megtámadta „az emberi gonosz vegytiszta megtestesülése”, az Iszlám Állam terrorszervezet, így a keresztény hívőknek futniuk kellett az életükért. Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf érsek az utolsó pillanatig kitartott közössége mellett, és „erővel kellett elrángatni templomából, amikor már az Iszlám Állam harcosai néhány tíz méterre jártak” onnan.

A szír ortodox főpásztor ezután bejárta a világot, és ahol lehetett, szót emelt az üldözött iraki keresztényekért, „a nagyvilág azonban közömbösséget mutatott”. Akkor került Magyarország humanitárius segítségnyújtási programjának, a Hungary Helps Program látókörébe, amikor hazánkba látogatva Orbán Viktor miniszterelnöknek is beszámolt népe szenvedéséről. Magyarország alaptörvényben rögzített feladata a kereszténység mint kultúra és civilizáció védelme, megerősítése – hangsúlyozta az államtitkár. – A Hungary Helps Program úgy segít a „szükséget szenvedő közösségeknek”, hogy helyben maradásukat támogatja. Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf többek között iskolákat épít népének, Magyarország örömmel támogatja ebben. Az érsek (...) azzal, hogy szót emelt az üldözött keresztényekért, és közösségének Irakon belüli megerősítését szolgálta, „nemcsak civilizációs célkitűzésünket segítette elő, hanem a magyar nemzeti érdeket is szolgálta”.

Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf beszédében kiemelte: a keresztények Irak őslakosai, de elnyomták őket, és menekültekké váltak a saját országukban. Amikor a közösség úgy érezte, hogy minden ellenük van, Isten nem hagyta őket egyedül, és angyalokat küldött a megsegítésükre – mondta a szír ortodox főpásztor. Hangsúlyozta: nem felejti el, hogy a magyar kormány és a magyar emberek mellettük álltak, és támogatták őket a nehéz helyzetben.

A főpásztor Mor Timothius Mousa A. Shamani szír ortodox püspökkel együtt 2017 szeptemberében magyar állampolgársági esküt tett hazánk iraki főkonzulátusának erbíli képviseletén.

A moszuli szír ortodox érsek 2018-ban – a Közel-Kelet üldözött keresztényeinek sorsát bemutató sorozat keretében – Yohanna Petros Mouche moszuli szír katolikus érsekkel együtt Az iraki kereszténység helyzete az Iszlám Állam után címmel előadást tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

2019-ben is járt hazánkban, amikor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a szíriai Antiochiai Egyetem együttműködési megállapodást kötött.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria