A miskolci görögkatolikus középiskolába látogatott Azbej Tristan államtitkár

Hazai – 2023. május 26., péntek | 17:35

Május 24-én Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárt volt a vendége a Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnáziumnak Miskolcon. Az államtitkárt Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök köszöntötte. Az eseményről Varga-Juhász Bernadett írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

Orosz Atanáz püspök – aki néhány éve járt a Közel-Keleten; bepillantást nyert az ott élők mindennapjaiba – örömmel üdvözölte a szíriai útjáról napokban hazatért államtitkárt, „aki az üldözötteknek örömhírt, segítséget és biztatást tudott vinni”.

A húsvét utáni időben szertartásainkon legtöbbször az Apostolok cselekedetein elmélkedünk, s e szentírási könyv fejezeteinek központi témája a szolidaritás – mondta a püspök. – Ezt a szolidaritást valósítja meg az államtitkár, amelyek a katolikus tanítással összhangban van.

Kondás Miklós, a Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium igazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy bármennyire is fejlett, intelligens a 21. századi világunk, mégis komoly veszélyekkel, háborúkkal kell szembenéznie az emberiségnek.

Az államtitkár látogatása a miskolci középiskolában Makkai László egyetemi lelkész közreműködésével valósult meg. A tizenegyedikes diákok nyitott szívvel hallgatták Azbej Tristán előadását, hiszen olyan fiatalok életútjáról és sorsáról is szó esett, akik korban közel állnak hozzájuk.

Elhangzott: elgondolkodtató, mit jelent annak a fiatalnak a békés, kiegyensúlyozott körülmények közötti tanulás lehetősége, aki életveszélyből menekült, vagy az osztálytermét fegyveres katonák kellett hogy őrizzék tanulási időben. Riasztóak azok az adatok, amelyekből kitűnik, hogy mintegy 360 millió embert üldöznek keresztény hite miatt szerte a világon, s közülük 15 ember hal meg naponta. Mit tehetünk értük? Azt, hogy figyelünk rájuk, kiállunk értük és reményt adunk a hazájukban élni akaróknak.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Hungary Helps Programmal 54 országba összesen 270 alkalommal jutott el valamilyen támogatás az üldözött keresztényeknek. „Mindezekért köszönet illet minden magyar embert.”

Az előadás kötetlenebb beszélgetéssel folytatódott, melyben nemcsak munkájáról, hanem családjáról és legutóbbi útjáról is kérdezték Azbej Tristánt.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria