A szeretet tetteivel hitelesítik az Egyház szavait – Karitászünnepet tartottak Szombathelyen

Hazai – 2023. november 23., csütörtök | 9:47

Árpád-házi Szent Erzsébet liturgikus emléknapjához (november 19.) kapcsolódóan hálaadó ünnepet tartott a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a szombathely-szőlősi Jézus Szíve-templomban november 20-án. Az esemény püspöki szentmisével kezdődött, melyet Székely János megyéspüspök mutatott be, kárpátaljai, körmendi, szentgotthárdi, gércei és szombathelyi lelkipásztorok részvételével.

Székely János püspök a szentmise bevezetőjében szeretettel köszöntötte a résztvevőket – köztük a határon túli magyarokat képviselő kárpátaljai gyermekeket is, akik Szkoropádszky Péter atya, kárpátaljai karitászigazgató vezetésével érkeztek Szombathelyre.

A főpásztor megköszönte a Karitász munkáját, hiszen – mint fogalmazott – ők a szeretet tetteivel hitelesítik az Egyház szavait. „Nem annyira a szavak győzik meg a világot, hanem a hiteles életünk – hangsúlyozta a szombathelyi megyéspüspök. – Ahogy Jézus mondta: »Úgy világítson a ti világosságotok, hogy lássák jótetteiteket, és dicsőítsék mennyei Atyátokat.«”

Prédikációja elején Székely János püspök egy emberről beszélt, aki az utcákon hajléktalanokat, koldusokat látva, a hírekben csak tragédiákról hallva megkérdezte Istent, miért nem tesz valamit, Mire Isten így válaszolt: én már tettem valamit, megteremtettelek téged. Isten válasza nagyon sok szenvedésre, bajra, magányra mi lehetünk. Sok-sok ember van, akiket Isten ránk bízott. Lehet, hogy nem is kell messze menni, csak a szomszédunkra ránézni, aki egyedül van, magányos. Nincs, aki ránézzen.

Isten egymásra bíz minket.

Testvérei lehetnénk egymásnak. Lehetne ez a világ kicsit más – hangsúlyozta a főpásztor szentbeszédében.

Székely János szombathelyi megyéspüspök prédikációja ITT meghallgatható.

A szentmise befejező áldása előtt adták át a karitászdíjakat, majd a Kárpátaljáról érkezett gyermekek, szívhezszóló műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. A műsorhoz kapcsolódóan Szkoropádszky Péter atya osztotta meg gondolatait a hívekkel.

A gyerekek műsora ITT, a kárpátaljai karitászigazgató beszéde IDE kattintva meghallgatható.

A szentmisét követően Székely János püspök előadását hallgathatták meg az egybegyűlt karitászmunkatársak és vendégek a teremtésvédelemről.

Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) enciilikájára utalva a megyéspüspök így fogalmazott: „Isten egy gyönyörű kertet adott az embernek, hogy műveljük és őrizzük. Az ember felelős ezért a kertért leginkább (...) A teremtett világnak önértéke van, nem csak nyersanyagforrás, nem csak értünk van. Minden fa, minden patak, minden növény és állat önmagában kincs és érték. Felelősek vagyunk a teremtő Isten előtt, hogy ezt megőrizzük. De felelősek vagyunk a következő nemzedékek előtt, hogy gyerekeink, unokáink egy élhető világba szülessenek. Felelősek vagyunk a legszegényebbek előtt, ugyanis az ökológiai válság negatív következményeit leginkább a gyöngék érzik. (...) »Meg kellene hallanunk a Föld kiáltását és a szegények kiáltását.«” 

A főpásztor teljes előadása ITT meghallgatható.

Az ünneplést kötetlen beszélgetés és agapé zárta.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria