A Szombathelyi Egyházmegyébe látogatott Michael August Blume apostoli nuncius

Hazai – 2019. október 11., péntek | 14:32

A Szombathelyi Egyházmegye vendége volt október 8. és 10. között Michael August Blume érsek, apostoli nuncius, a Szentszék magyarországi nagykövete.

Michael August Blume október 8-án megáldotta és elhelyezte a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épülő torna- és vívócsarnokának alapkövét.

Ezt követően Csehimindszentre, Mindszenty József bíboros szülőfalujába utazott, ahol Déri Péter esperes-plébános és Fukszberger Imre polgármester fogadták. A nuncius megtekintette a Mindenszentek-templomot és a templom köré épült keresztutat, majd Mindszenty bíboros életútjáról és emlékezetéről beszélgetett vendéglátóival. A találkozót közös imádság zárta.

Október 9-én, látogatásának második napján a szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnáziumban mutatott be szentmisét a Szentszék nagykövete. Michael August Blume ezután élete és vértanúsága helyszínein ismerhette meg Boldog Brenner János életáldozatát: Szentgotthárdra látogatott, felkereste a rábakethelyi templomot, és imádkozott a zsidai emlékkápolnában és az emlékkeresztnél.

A program Körmenden folytatódott, ahol Boldog Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa helybeli emlékeit tekintette meg, majd óvodásokkal találkozott az apostoli nuncius.

Este a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tartott előadást az afrikai kereszténység helyzetéről, valamint a missziós munkája és nunciusi küldetései során szerzett személyes tapasztalatairól.

Michael August Blume október 10-én, csütörtök reggel szentmisét mutatott be a szombathelyi székesegyházban, majd a Szent Márton-templomot és látogatóközpontot kereste fel, ahol Puskás Tivadar polgármesterrel is találkozott.

Ezután a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász központjában az intézmény múltjába és jelenébe nyert bepillantást, találkozott a dolgozókkal és az ellátottakkal is.

A nap zárásaként a szentszéki nagykövet roma zenészek és táncosok segítségével megismerhette a cigánypasztoráció kihívásait és eredményeit. Az eseményen felléptek Orsós Zoltán celldömölk-alsósági plébános hittanosai, Ferkovics József festőművész pedig egy képpel ajándékozta meg a nunciust.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria