A világmindenség örökösei lettünk – Érseki szentmise Mátraverebély-Szentkúton a Porciunkula-búcsún

Hazai – 2023. augusztus 2., szerda | 18:35

A Porciunkula-búcsúhoz (Angyalos Boldogasszony ünnepe) kapcsolódóan idén is várták a zarándokokat a betegek és a szociális ellátásban részesülők búcsújára Mátraverebély-Szentkútra augusztus 2-án. A szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be. A liturgia végén lehetőség volt a betegek szentségének felvételére.

Ternyák Csaba érsek szentbeszéde kezdetén a Porcinkula-búcsú eredetét idézte fel. Mint mondta: az ünnepet mindenhol megülik, ahol jelen van a ferences lelkiség, az Egyház pedig teljes búcsút hirdet erre a napra, a szokott feltételekkel.

Szent Ferenc különleges élményben részesült, amikor Jézus képmása életre kelt előtte és megszólította. Ferenc javait értékesítve felújította a templomot, mert a Megváltó szavait – „menj és javítsd meg házamat!” - félreértve a kőépület felújítására gondolt. Valójában az egész Egyház megújítására vonatkozott a kérés, s Szent Ferenc később valóban elindította a folyamatot.

A jelenlegi pápa névválasztását is ő ihlette, s a Szentatya szolgálatát meghatározó hangsúlyokat is, különös tekintettel az Egyház megújítására. Ternyák Csaba emlékeztetett: Ferenc pápa ma érkezett Lisszabonba, az ifjúsági világtalálkozóra, ahol a fiataloknak hirdeti Krisztus örök örömhírét, hogy megerősödjenek hitükben.

Az érsek elmondta:

az Egyház és a szentségek által eljutottunk a keresztény nagykorúságra, s így Jézus Krisztus testvérei és a világmindenség örökösei lettünk.

A Szentírásban örökre megőrződtek az Istennel történő találkozások, s nekünk is kellenek olyan különleges helyek, ahol azokra a pillanatokra emlékezhetünk, amikor Isten megérintett bennünket, ezekből merítkezhetünk és megtalálhatjuk lelki békénket.

Ternyák Csaba érsek rámutatott: ma a betegek zarándoklata van, s hálával gondolunk azokra, akik a betegség keresztjét hordozzák, és türelemmel kitartanak a hitben, reményben és szeretetben. Köszönettel gondolunk azokra, akiknek élete középpontjában a betegek állnak. Az orvosok, a nővérek, az ápolók; s legyen köszönet azoknak is, akik betegeink lelki gondozásában tevékenykednek.

A betegek kenete mellett megerősítenek bennünket Pál apostol szavai is.

Hitünk megnyitja számunkra az örök élet távlatát, vigaszt és reményt ad nekünk, hogy testi gyengeségeink és szenvedéseink nem a végső elmúlásba vezetnek, hanem egy olyan országba, ahol elhunyt szeretteinkkel találkozhatunk és eljutunk Isten boldog színe látására

– zárta tanítását a főpásztor.

A szentmisére szociális otthonokból, idősotthonokból is érkeztek zarándokok. A záróáldás után kiszolgáltatták a betegek szentségét.

*

Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen augusztus 12–13-án és 15-én (szombat, vasárnap, kedd) tartják a Nagyboldogasszony-főbúcsút. Vasárnap Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, kedden Felföldi László pécsi megyéspüspök mutat be szentmisét.

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Szent István Televízió – Federics Róbert

Forrás: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria