Egy éve kezdődött az ukrajnai háború – A Katolikus Karitász folytatja a segítségnyújtást

Hazai – 2023. február 23., csütörtök | 19:16

2022. február 24-én a világ döbbenettel fogadta az orosz–ukrán háború kitörésének hírét, de az emberek bíztak abban, hogy a harcok hamar véget érnek. Azóta egy év telt el és nincs béke. Az immár 367., Ukrajnába induló karitászos segélyszállítmány berakodásakor, február 23-án Budapesten Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

A Caritas Internationalis (Nemzetközi Karitász) és azon belül a magyar Katolikus Karitász is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy támogassa azokat a kiszolgáltatott embereket és közösségeket, akiknek az életét az Ukrajnában zajló háború tönkretette. „A szomorú évfordulón” Écsy Gábor a menekültek ellátásáról az otthonmaradottak támogatásáról beszélt.

Emlékeztetett, hogy a háború kitörésekor hatalmas összefogás bontakozott ki, „a magyar nép ismét megmutatta, hogy mennyire szolidáris tud lenni a rászorulókkal, a bajbajutottakkal, a háborús menekültekkel”.

A Katolikus Karitász kezdettől ott volt a határon és a határon túl is, hogy segítse azokat, akik menekülnek a háború elől, és azokat is, akik az országban maradtak. Az elmúlt egy év alatt a kríziskezelés és a hosszú távú támogatás különböző módjait dolgozta ki a segélyszervezet; a segélyszállítmányok célbajuttatása csak egy része a komplex segítségnyújtásnak – mondta Écsy Gábor.

Mint minden, országokon átnyúló projekt, a segélyezés is komoly szervezést igényel. A Katolikus Karitász folyamatosan tartja a kapcsolatot a nemzetközi karitászszervezetekkel, hogy a segítségnyújtás célzott és hatékony lehessen. A karitászhálózat közép-kelet-európai országai, így Lengyelország, Románia, Moldova, Bulgária, Csehország – és természetesen Magyarország is – megfeszített munkával segítik a háború áldozatait.

Az erőfeszítések kétirányúak: egyrészt a még Ukrajna területén élők, országon belüli menekültek segítése, ellátása; másrészt az országot elhagyni kényszerülő menekültek alapvető – szállás, élelmiszer, nem élelmiszer jellegű és szociális támogatás iránti – igényeinek kielégítése.

A magyar Katolikus Karitász a háború első napjától támogatja mind az Ukrajnában maradt, otthonaikat elhagyni kényszerülő családokat, valamint a Magyarországra érkező menekülteket. A Karitász által működtetett barabási segítségpontra naponta több százan érkeztek a háború első hónapjaiban. Az itt jelentkezők és segítséget kapó menekültek száma mára átlépte a 12 ezret.

Az első időszakban a budapesti Keleti pályaudvarnál több ezer menekült, majd tavaly május közepétől a Budapesti Olimpiai Központban kialakított tranzitváróban 9 ezer fő kapott a Karitásztól segítséget. A szervezet által működtetett szállásokon, amelyek plébániák, közösségi házak, magánlakások, lelkigyakorlatos központok épületeiben voltak és vannak, sok ezren töltöttek el rövidebb-hosszabb időt.

A segélyszállítmányokat egyrészt Kárpátaljára, másrészt Ukrajna belső pontjaira szállította a Karitász. A kelet-ukrajnai háborús területeken az ukrán hadsereg támogatására is szükség volt és lesz. Eddig hat alkalommal indítottak segélyszállítmányt Ukrajna belső területeire, ezek együttes értéke több mint 500 millió forint.

Az évek óta tartó gazdasági válság és a háború miatt Ukrajna lakossága különösen nehéz szociális helyzetben van, Kárpátalja lakossága pedig a legnehezebb helyzetben. Ezért erre a területre több mint 300 tonna tartós élelmiszert, higiéniai eszközt, fertőtlenítőszert, aggregátort, fűtőpanelt szállított a Karitász, illetve három járási kórházat orvosi műszerekkel, eszközökkel, műtősruhával, sebészeti csavarokkal támogattak. Ezek mellett a kárpátaljai karitászszervezetek munkáját nyolc kisbusszal és szállításra alkalmas járművel is segítették.

A hosszú távú segítségnyújtás érdekében tavaly júniusban Budapesten integrációs központot nyitottak, ahol a lakhatásban, a munkahelykeresésben, az ügyintézésben és a gyermekek beiskoláztatásában segítik a hazánkban letelepedő ukrán menekülteket.

A Karitász többek között közös karácsonyi ünnepséget és nyári táboroztatást is szervezett az itt élő ukrán és kárpátaljai gyerekeknek.

Az integrációs központ munkájának köszönhetően a Magyarországra érkező menekültek támogatására fordított segítségnyújtás értéke az elmúlt egy évben meghaladta az 1 milliárd forintot. 60 millió forint értékben kapott közel 1300 család lakhatási vagy megélhetési támogatást, illetve tárgyi vagy utalványtámogatást.

Több mint száz család kapott albérleti támogatást vagy lakhatási hozzájárulást, ötven család 91 gyermeke kapott iskolakezdési támogatást. Száz ukrajnai gyermek nyaralt Balatonakalin a Karitász táborában, a budapesti karácsonyi rendezvényen pedig 45 család, összesen 194 fő vett részt – tájékoztatta a sajtó képviselőit Écsy Gábor.

A sajtótájékoztató után megkezdődött a hamarosan Kárpátaljára induló két autó felpakolása a tartós élelmiszereket tartalmazó dobozokkal.

Écsy Gábor a Magyar Kurír kérdésére elmondta, ez a kontingens a második része annak az adománycsomagnak, amely összesen 450 családhoz jut el, köztük olyanokhoz, akiknél valamelyik családtagnak be kellett vonulnia, de számos otthon maradt, idős, beteg ember is kap adományt, akik nem tudnak eljutni a helyi ingyenkonyhára, amelyet a Katolikus Karitász üzemeltet.

A Katolikus Karitász igazgatója hozzátette: A menekültek támogatását célzó programok a továbbiakban is folytatódnak. A segítségnyújtás egy éve alatt a Katolikus Karitász országos hálózatában működő egyházmegyei karitászközpontok is bekapcsolódtak a menekültek ellátásába, emellett óriási társadalmi összefogás valósult meg.

„Mindenkiben megfogalmazódott már a vágy, hogy jó volna, ha a háborúnak vége lenne, Ferenc pápa is felhívást tett közzé a napokban a világ népeihez, hogy imádkozzanak a békéért, imádkozzanak az országok vezetőiért, hogy mielőbb tűzszünet lehessen és megkezdjék a béketárgyalásokat. A Szentatya a következő szavakkal zárta a felhívását: sosem lesz valódi egy romokon elért győzelem.”

Reméljük, hogy a pápai  felhívás eljut az emberekhez, és meghozza a békét. Addig is a Katolikus Karitász mindent megtesz, hogy segítse a Kárpátalján élőket és az oda menekülteket – mondta Écsy Gábor.

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria