Krisztus áthidaló szeretete összeköt minket – Emléksétányt szenteltek Csegöldön

Hazai – 2023. május 23., kedd | 11:17

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csegöld községet 1970-ben csaknem teljes mértékben elmosta a kiáradt Szamos. A több mint 800 éves település azonban hittel és kitartással újraépítkezett. Ennek az eseménynek állít emléket Csegöld szívében a szigeten emelt ősi görögkatolikus templom felé vezető felújított sétány, híddal a közepén, melyet május 18-án áldott meg Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök.

A település közös ünnepévé vált a mennybemenetel napján tartott Szent Liturgia és szentelés május 18-án, hiszen összefogással és közös akarattal, valamint az állam támogatásával készült el az a sétány, mely a görögkatolikus templomba vezeti az arra járót. Az ünnepségen ezért – annak ellenére, hogy hétköznapra esett – gyermekek, pedagógusok, képviselők, polgármesterek, tervezők, kivitelezők, hívek, munkájukat későbbre halasztó polgárok is jelen voltak.

Együtt imádkozott Gajdos László helyi parókussal Ivancsó Sándor csengeri esperes-parókus, Bakancsos Sándor csengerújfalui parókus, ifj. Obbágy László rozsályi helyettes lelkész, valamint a helyi római katolikus és református szolgálattevők.

A liturgiát Papp Tibor főhelynök vezette Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök jelenlétében, aki az ünneplő közösség tagjait tanította. Krisztus vigasztaló jelenlétéről beszélt, majd arról a titokzatos eseményről, ahogyan Jézus fölemelkedett a mennybe, és elküldte a Vigasztalót a tanítványoknak és nekünk, keresztényeknek. Hiszen mindennapos bajunkban, gondjainkban szükségünk van egy vigasztalóra, aki áthidalja mindezeket, aki híd Isten és ember, ember és ember között. „Krisztus áthidaló szeretete összeköt minket” – mondta a főpásztor, párhuzamot vonva a most létrehozott emlékművel.

A megyéspüspök a liturgia végén azt az örömteli hírt is megosztotta, hogy a 14. században gótikus stílusban épült, később kibővített templom – mely az idők során megsüllyedt és felújításra szorult – hamarosan teljesen megújulhat, és elkezdődhetnek a műemlék épületen a munkálatok.

Babik Róbert, Csegöld polgármestere beszédében felidézte az 53 évvel ezelőtti események tragikusságát, következményeit, és az újraépítkezés elindulását, melynek ezzel a híddal állítanak emléket.

A korábban pallónak nevezett átjáró immár sétány, megvalósulásához a tervektől a kivitelezésig két évre volt szükség.

„Ma, amikor az eseménynek az ötvenharmadik évfordulóján ősi községünkben emléket állítunk, akkor nem a pusztulásnak, hanem az életnek és a magukat és községüket el nem hagyóknak állítunk emléket, akik példájukkal, gondolkozásukkal, kemény munkájukkal megmutatták számunkra annak az evangéliumi örömhírnek az igazságát, hogy »Minden lehetséges annak, aki hisz« – idézte Gajdos László parókus Szent Márk evangéliumát.

„Mi ezzel az emléksétánnyal őseink hitére, szilárdságára, életszeretetére, buzgóságára és tenni akarására emlékezünk. Ám hidat építeni Isten és ember közé, jók és rosszak közé, élők és holtak közé, egymástól távol élő generációk közé nem könnyű. Kell valami, ami átvisz, összeköt, felemel és lehoz. Így született árvízi emlékműként a templomhoz mint Istenhez és őseink hitéhez vezető sétány és a közepén átívelő híd – mondta a parókus, majd háláját fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult a megvalósításhoz. – Hiszem, hogy a mi életünkben is megvalósulhat a csoda, az isten- és emberszeretet, mely összeköt bennünket egymással, felemel bennünket Istenhez, lehozza fentről az áldást és a békét, mely nélkül nincs növekedés, és átvisz életünk végén az Örökkévalóságba.”

A híd falu felé vezető részén elhelyezett kőlapokon a magyar Alaptörvény preambulumát olvashatja az arra elhaladó; a sétány templom felőli szakaszában pedig Létrás Szent Jánosnak, a Sínai-hegy apátjának műve kapott helyet címszavakban: az Istenhez való jutás, felemelkedés harminc lépcsőfoka.

A szertartás végén a polgármester és Szocska A. Ábel püspök átvágta a díszszalagot, majd a főpásztor megáldotta a hidat. 

A funkcionális emlékművön lehet sétálni, megpihenni és a padokra ülni, melyekre majdan az újonnan ültetett fák adnak árnyékot.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye/P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria