Megújult a rendház és épül a szakiskola műhelycsarnoka a kazincbarcikai szaléziaknál

Hazai – 2021. július 9., péntek | 20:54

Ünnepélyes keretek között adták át július 8-án a kazincbarcikai szalézi rendház felújított épületét, majd megtartották a „Tedd képessé” program műhelycsarnokának bokrétaünnepségét a borsodi városban.

A szalézi jelenlét 28 éves történetének új fejezete kezdődött el Kazincbarcikán, ezt jelezte a város központi részén (Építők útja 17–19.) álló Szalézi Ház ünnepélyes átadása.

Ebben az épületben található a rendház a kápolnával együtt, és itt alakították ki a plébániát, a tanodát, a könyvtárat, valamint a szociális lakásokat, segítve a hátrányos helyzetű fiatalok életkezdését.

Az egykori romos épületbe Vitális Gábor korábbi szalézi házfőnök álmodta meg a rendházat és a közösségi tereket, 2018-ban kezdődött a teljes felújítás, amely 2,2 milliárd forintból valósult meg, a kormány száz százalékos támogatásával. A ház mögött parkot, játszóteret alakítottak ki a kazincbarcikai önkormányzat együttműködésével.

Örömnapot ünneplünk – mondta a szalézi rendház kápolnájában a házat és a benne munkálkodókat, a hátrányos helyzetű fiatalokért minden követ leleményesen megmozgató szerzeteseket, világiakat megáldó Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök. „Óh, óh, Don Bosco…” – hangzott fel a szent térben a rendalapító szellemiségét, alakját felidéző vidám dal, orgonakísérettel, lelkes taps kíséretében.

Andrásfalvy János hangsúlyozta, a szalézi rend a fiatalok javára működtet intézményeket szerte a világban, ahogy itt, Kazincbarcikán is.

Két évtizede működik a városban szalézi iskola, Ternyák Csaba egri érsek pedig a helyi plébániát is a szerzetesekre bízta, felépült a sportcsarnok, s mostanra a rendház is.

Ahogy Don Bosco mondta, „kell egy otthon”; a szaléziak nem magányos harcosok, közösségben dolgoznak, ez az életszentség útja számukra – tette hozzá a tartományfőnök.

Ábrahám Béla rendházigazgató háláját fejezte ki a mindazoknak, akik a munkájukkal segítették a Szalézi Ház és környezete megújítását, köszönetet mondott az együttműködő partnereknek.

A szerzetesház kápolnájában jelen volt többek között Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki beszédében rámutatott: igényesség jellemzi a felújított ház tereit, s ez az igényesség példa, amit tovább kell adni.

A házavató az épület bejáratánál a nemzeti színű szalag átvágásával folytatódott, majd a jelenlévők átvonultak a következő helyszínre, ahol megtartották a „Tedd képessé” program műhelycsarnokának bokrétaünnepségét.

Az épülő csarnokban tanműhelyeket alakítanak ki, ahol többek közt varroda, gépészműhely működik majd.

A többfunkciós emeleti rész, ahol a bokrétaünnepségre sor került, a jövőben hegesztőműhely üzemeltetésére is alkalmas lesz.

A kazincbarcikai Don Bosco Szakiskola „Tedd képessé” elnevezésű pilotprogramja a kormány támogatásával valósul meg, és a lemorzsolódás által fenyegetett, hátrányos helyzetű iskolás fiatalok képzésben tartására irányul; célja, hogy kevesebb mint két év alatt szakmát adjon számukra, odaadóan törődve velük, mester és tanítvány személyes kapcsolatán keresztül.

Az épülő műhelycsarnok fémipari munkások, lakástextil-készítők, kőművesek, csőhálózat-szerelők és szobafestők gyakorlati képzésének helyszíne lesz.

Az ünnepségen Andrásfalvy János tartományfőnök és Soltész Miklós államtitkár tette a bokrétát egy emelőszerkezeten állva a műhelycsarnok tetejére, s a rendezvény alkalmával időkapszulát is elhelyeztek az építményben.

Az ünnepi program a továbbiakban a Don Bosco Sportcsarnokban folytatódott, ahol Puskás Balázs, a „Tedd képessé” pilotprogram szalézi rendtartományi felelőse ismertette a projekt részleteit.

A fiatalok hatféle szakmából választhatnak a már jelenleg is működő műhelyiskolában. Az iskola egy-egy tanulója az ünnepi rendezvény alkalmával video-összeállítás keretében beszélt a munkájáról, a tanulási folyamatról: kiemelték a mesterek (mentorok) részéről érkező dicséret fontosságát és azt, hogy a jól végzett munka büszkeséggel tölti el őket.

Puskás Balázs, a program felőse hangsúlyozta, a műhelyekben a képzés rugalmas, a tanulók a mentorok (mesterek) példája nyomán és segítségével sajátítják el a szakmai fogásokat, és a munkájukért fizetést kapnak, illetve ha szükséges, a személyes képzésüket pszichológus és fejlesztő pedagógus segíti.

Örömmel jelentjük, hogy jól működik ez a képzési forma, a diákok szeretik a műhelyiskolát – mondta Puskás Balázs, majd a sportcsarnok rendezvénytermében az előadói pulpitushoz szólította a részszakmát kitanult harmincöt fiatalt, akik nagy tapsot kaptak.

A rendezvényen a továbbiakban  felszólalt többek között Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere; Demeter Zoltán református lelkész, a térség parlamenti képviselője; Soltész Miklós államtitkár, valamint Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár (képünkön), aki elmondta, hogy a „Tedd képessé” program példaértékű, a Szakképzés 4.0 országos stratégiájának is része lett, s ezzel a gyerekekkel való törődés, a lemorzsolódás fenyegette diákokra való odafigyelés, a nevelve tanítás szemlélete beépült az állami oktatási rendszerbe is.

Az ünnep végén Ábrahám Béla szalézi rendházigazgató vetített képes előadásában bemutatta a Szalézi Ház kialakításának részleteit, majd Andrásfalvy János mondott köszönetet a jelenlévőknek, s mindazoknak, akik segítettek a fejlesztések megvalósításában.

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria