Mentőmotorokat áldottak meg Vácon a Hétkápolnánál megrendezett emlékhelyek napja keretében

Hazai – 2023. május 19., péntek | 13:12

Idén is megrendezték az emlékhelyek napját a váci Hétkápolnánál. A több mint háromszáz éves Mária-kegyhely már hosszú évek óta viseli a Váci Egyházmegyében a történelmi emlékhely címet. Május 13-án ennek tiszteletére színes programokkal várta látogatóit a kegyhely, melynek keretében áldást kaptak a mentőmotorok. Csépe Zoltán tudósítását szerkesztve közöljük.

Idén nagyszabású eseménysorozattá bővült a Hétkápolna ünnepe, közjószolgálati céllal is összekötve. Az emlékhelyek napja országos programsorozatban számos kulturális és komolyzenei programon vehettek részt a látogatók Vácon, emellett a Magyar Mentőmotor Alapítvány számára rendeztek adománygyűjtést.

A rendezvényen Molnár Zsolt váci plébános mondott köszöntőt, majd számos komolyzenei és ismeretterjesztő program következett. 

Varga Lajos váci segédpüspök az ismert Waltherr Gida-üvegablakok bemutatásán keresztül tárta fel a váci Hétkápolna történetének rejtélyeit.

Miért épp a mentőmotor? – vetette fel a kérdést Varsányi Zoltán, a Magyar Mentőmotor Alapítvány kuratóriumának elnöke az egybegyűlteket köszöntve. A mentőmotorosok szolgálata nagyon fontos pillért képez Magyarország betegellátásában. 2008. június 1-jén léptek szolgálatba hazánk első mentőrobogói, melyek a  budai Várban, illetve a zsúfolt Váci utcában teljesítettek szolgálatot. Céljuk a gyors, szakszerű egészségügyi beavatkozás biztosítása azokon a területeken, ahol a mentőautók kiérkezése több időt venne igénybe.

A mentőmotorosok gyakori szolgálatot teljesítenek a Balatonnál, azonban a környező városokban is gyakran fellelhetők. A mentőmotor a dugóban vagy a szűk utcákon is könnyen utat nyer magának, így könnyedén eljut a segítség a szükséges helyre.

A kérdésre, hogy mennyire célszerűek a mentésben ezek a járművek, Varsányi Zoltán elmondta: a mentőmotor igen jól felszerelt, így széles körű ellátást tudnak vele nyújtani. A könnyen kezelhető esetektől a súlyosabbakig sokféle helyzetben megállják a helyüket.

A Mentőmotoros Alapítvány fennmaradásában kiemelt segítséget jelentenek a személyes támogatások, melyek jelenleg a mindennapi működést és a mentésben való részvételt biztosítják. Emellett gyakran fejlesztik a mentőmotorok felszereltségét; a korábbi években defibrillátorral ie ellátták a járműveket.

A jelenleg Balatonon szolgálatot teljesítő mentőmotorokat Torma Joel kórházlelkész áldotta meg, majd szentmisében imádkoztak a mentésért, a mentősökért és a váci mentőállomásért. 

A nap zárásaként a váci Harmónia kórus tartott adománygyűjtő koncertet a mentőmotorosok részére, ezáltal hozzájárulva szolgálatukhoz.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Pomaházi Roland

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria