Minőség, vallás és felsőoktatás – Nemzetközi szeminárium a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán

Hazai – 2023. október 24., kedd | 10:41

Október 9. és 13. között Quality, Religion and Higher Education (Minőség, vallás és felsőoktatás) címmel szervezett ERASMUS BIP-szemináriumot a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola a Dóm Kőtárban, amelyen a Szentszék felsőoktatási minőségbiztosításért felelős szervezete, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, továbbá tizenkét közép- és nyugat-európai intézmény képviseltette magát.

Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora köszöntőjében a rendezvényt olyan fórumként határozta meg, melynek résztvevői közösen gondolkodnak a teológiai oktatás jövőjéről, a minőség biztosításának jó gyakorlatairól és az akkreditációs folyamat során szerzett tapasztalataikról.

Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

Bemutatta a testület egyházi felsőoktatási intézmények minőségbiztosítását segítő tevékenységét. „Ma az egyházi felsőoktatási intézmények – beleértve a kizárólag hitéleti képzést folytatókat is – elkötelezettek abban, hogy tudatosan, együttműködő és kezdeményező módon formálják a minőségbiztosítást és annak értékelését” – fogalmazott az elnök.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy 2023. szeptember 20–21-én éppen a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola adott otthont a MAB és az egyházi felsőoktatási intézmények közötti konferenciának.

A szeminárium nyitóelőadását a Vatikán felsőoktatási minőségbiztosításért felelős szervezete, a L’Agenzia della Santa Sede per la valutazione e la promozione della qualità delle università e facoltà ecclesiastiche (AVEPRO) elnöke, Armand Puig I Tàrrech, valamint a szervezet igazgatója, Riccardo Cinquegrani tartották.

Előadásukban beszámoltak a 2007-ben alapított minőségbiztosítási szervezet tevékenységéről, mely mára világszerte több mint 300 intézménnyel tartja a kapcsolatot. Az elnök előadásában elsősorban a kutatás, valamint az intézmények világra való nyitottságának fontosságát hangsúlyozta, hiszen „tudnunk kell, hogy mi történik a világban”, mely „egy bonyolult világ” és „a mi válaszainkra vár”.

Ezért szükséges, hogy egyszerre „jóindulattal tekintsünk a világra” és – Óscar Romero vértanú érsek szavaival – „érezzünk együtt az Egyházzal”  (sentire cum Ecclesia).

Az előadók a minőségbiztosítást illetően a minőség és az egyediség kapcsolatát hangsúlyozták. Mivel minden felsőoktatási intézménynek sajátságos a helyzete, a minőséget minden esetben a rájuk jellemző különbségek figyelembevételével kell értelmezniük.

A program keretében az egyes felsőoktatási intézmények beszámoltak az általuk működtetett minőségbiztosítási rendszerekről, az ESG2015 standardjainak helyi viszonyoknak megfelelő értelmezéséről, valamint korábbi akkreditációs tapasztalataikról.

A magyar egyházi felsőoktatás működését és minőségbiztosítását Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) dékánja ismertette német nyelvű előadásában.

A rendezvény szerdai programjába hallgatók is bekapcsolódhattak. A mobilitási délelőtt keretében Bénédicte Lemmelijn, a Leuveni Katolikus Egyetem dékája és Peter De Mey dékánhelyettes előadását hallgathatták meg.

A rendezvény zárásaként Armand Puig I Tarrech köszönetet mondott a tartalmas programért, valamint a gyümölcsöző eszmecseréért, és az együttműködés folytatását szorgalmazta.

A felhívásra válaszul Kovács Gusztáv bejelentette, hogy a következő találkozót 2024 őszén, Kolozsváron tartják.

Szöveg: Élő Kincső / Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria