Naprághy Demeter püspökre emlékeztek Győrben

Hazai – 2019. május 18., szombat | 18:12

Naprághy Demeter egykori győri püspök halálának 400. évfordulója alkalmából május 16-án „Fáradozással és béketűréssel – Labore et patientia” mottóval emléknapot szerveztek a Brenner János Hittudományi Főiskolán.

A konferenciával és kiállításmegnyitóval egybekötött emléknapot a Győri Egyházmegyei Levéltár, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoportja rendezte. Az eseményen részt vett Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. A konferencia levezető elnöke Tusor Péter, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara docense, a Fraknói-kutatócsoport tudományos tanácsadója volt.

Az emléknap Veres András győri megyéspüspök köszöntőjével kezdődött, aki hangsúlyozta, Naprághy Demeter püspök oly módon írta be nevét Győr városa és a Győri Egyházmegye történetébe, hogy súlyos mulasztás lenne elfeledkezni halálának 400. évfordulójáról. A főpásztor megköszönte a megemlékezés szervezőinek és az előadó szakembereknek munkájukat.

Merjünk azzal a büszkeséggel tekinteni Naprághy Demeter győri püspökre, ahogyan a Győri Egyházmegye is tekint őrá. Négyszáz év távlatából mindaz a kutatás, amely a néhai püspök munkásságával kapcsolatban történik napjainkban, sokkal árnyaltabb, és pozitívabb képet festhet számunkra az ő koráról és püspökségéről. Legyen eredményes nemcsak a tudományos élet, hanem a baráti találkozások szempontjából is e konferencia! – zárta köszöntőjét a győri megyéspüspök.

A megemlékezés Rózsavölgyi László, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottsága elnökének felszólalásával folytatódott, aki kiemelte, hogy Győr városa sok mindent köszönhet Naprághy Demeternek. Többek között a ferences rendi szerzetesek meghívását a városba, valamint kolostorok alapítását is. Ő renováltatta a törökök által megrongált székesegyházat, s neki köszönhetjük a Szent László-hermát is, valamint impozáns könyvgyűjteménye az utókor számára is nagy fontossággal bír. 2019-ben is példaképként tekinthetünk Naprághy Demeterre, hisz megmutatta, hogyan kell józanul gondolkodni veszély idején.

A konferencia első előadója Kruppa Tamás történész, a Fraknói-kutatócsoport tudományos főmunkatársa volt, aki A püspök, a fejedelem és a vajda – Naprághy Demeter kancellár erdélyi tevékenysége és ami utána következett (1598–1602) címmel tartott előadást. Ezt követően Fazekas István történész Naprághy Demeter győri püspöksége 1607–1619 című előadásán keresztül ismerkedhettek meg a jelenlévők az egykori győri püspök munkásságának részleteivel.

Délután Dominkovits Péternek, a soproni levéltár igazgatójának előadásával folytatódott a konferencia: Naprághy Demeter győri püspök és Sopron kapcsolatát vizsgálta, különös tekintettel a városban élő jelentős evangélikus közösségre. Jankovits László, a Pécsi Tudományegyetem docense Rimay János levelét mutatta be, melyet Naprághy Demeterhez írt. P. Vásárhelyi Judit, az MTA-PPKE Barokk Lelkiség és Irodalom Kutatócsoportjának munkatársa Naprághy Demeter könyvtárának egyes köteteit ismertette. A konferencia utolsó előadója Jékely Zsombor, az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese volt, aki a Győrben őrzött, Jézus születését ábrázoló kárpitról beszélt.

A konferenciát követően kiállítás nyílt a Győri Egyházmegyei Könyvtár és Kincstárban, melyet Mikó Árpád, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének igazgatója nyitott meg.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Oláh Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria