Tanuljunk meg szerényebben élni – Teremtésvédelmi referensek országos találkozóját tartották Sarudon

Hazai – 2023. október 6., péntek | 18:32

A sarudi Genezáret Katolikus Lelkigyakorlatos Ház adott otthont az egyházmegyei teremtésvédelmi referensek országos találkozójának október 4–5-én, amelyen részt vett többek között Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, majd szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek.

Székely János püspök a kétnapos rendezvényről szólva elmondta: céljuk, hogy válaszokat találjanak arra, mit tehet az Egyház a közös otthon, a teremtett világ megóvása érdekében. Utalt Ferenc pápa a napokban megjelent Laudate Deum kezdetű apostoli buzdítására, amely az éghajlatváltozásról szól, s amelyben leírja, hogy az emberiség régóta tud az óriási problémáról, ennek ellenére érdemben nem teszünk semmit.

Az utolsó órában vagyunk, lassan olyan szintűvé válik a klímaváltozás, amit az emberiség már nem tud uralni – hangsúlyozta az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke.

„A teremtésvédelem lényege az, hogy megtanuljunk szerényebben élni. A föld erőforrásai végesek. A keresztény ember talán ezt mutathatja meg, hogy nem tragédia szerényebben élni. Az élet célja nem a mennyiségi növekedés, hanem minőségben, emberségben, kapcsolatokban, hitben kell növekedni

– mondta Székely János püspök. – A referensek abban segítenek, hogy a katolikus iskolákban és a plébániák mindennapjaiban jelen legyen ez a téma.”

A találkozón Ternyák Csaba érsek mutatott be szentmisét.

Prédikációjában az egri érsek egyebek mellett arról beszélt, hogy a hívő ember a teremtett világgal együtt, pusztán a létezésével is Isten dicsőségét hirdeti.

Hit nélkül, Isten nélkül az emberen elhatalmasodik az önzés, és a saját egyéni szempontjait fontosabbnak tartja, mint a világ védelmét. Az önzés ellen úgy küzdhetünk, hogy alázattal elismerjük, hogy nem mi vagyunk a világ urai – emelte ki a főpásztor. – Ezért kezdődött el néhány évvel ezelőtt az Egri Főegyházmegye katolikus iskoláiban egy ilyen irányú nevelő munka. A legnagyobb szolgálat az, ha a következő generációt Istenbe vetett hitre és a teremtett világ védelmére neveljük.

*

A találkozón Gelencsér András egyetemi tanár, a Pannon Egyetem rektora, az MTA Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője Ábrándok bűvöletében című könyvéről szóló összegzésében a fenntartható fejlődés korlátairól beszélt.

Rámutatott a föld energiakészletének rohamos csökkenésére, és beszélt a politikai és a gazdasági elit rövid távú érdekeiről. Egyéni, önkormányzati és ipari szinten is a kisebb energiafogyasztást és a hagyományos életformához való visszatérést látja megoldásnak.

Szabó Eszter, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület képviselője a Laudato si’ Animátorprogramról beszélt, amelynek célja elősegíteni a helyi katolikus közösségek teremtésvédelmi aktivitását.

A foglalkozássorozat olyan felnőtteknek szól, akik elkötelezettek egyházközségük, közösségeik életének teremtéstudatosabbá formálásában – ismertette Szabó Eszter. – A képzésben eddig kilencven személy vett részt; ötalkalmas online kurzus során tudományos és teológiai tudást kaptak az ökológiai megtérés megéléséhez és terjesztéséhez.

Németh Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) osztályvezetője, teremtésvédelmi referens az iskolarendszer jelentőségét mutatta be a jelenlévőknek. Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő ötvennyolc köznevelési intézmény mindegyikébe neveztek ki teremtésvédelmi felelőst, akik rendszeres programokkal nevelik a gyermekeket a felelős gondolkodásra, a környezet és a teremtett világ védelmére.

A találkozó végén az egyházmegyék teremtésvédelmi referensei beszámoltak az általuk indított programokról, mint például szemétszedés, iskolakert gondozása, de több helyen állatasszisztált órákat tartanak, rajzpályázatokat írnak ki e témában, túrákat szerveznek, gondozzák a kültéri szakrális helyeket, helyi kistermelőktől vásárolnak; a gáz- és villanyáram-fogyasztás csökkentésére nevelik a gyermekeket, és arra, hogy minél többen kerékpárral menjenek az iskolába.

Forrás: Egri Főegyházmegye / Pap Ildikó

Fotó: Szent István Televízió / Vozáry Róbert, Birincsik Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria