Tizedszer indult el a Boldogasszony-zarándokvonat Budapestről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra

Hazai – 2023. május 25., csütörtök | 11:49

Május 25-én, csütörtök reggel – immár tizedik alkalommal – kilencszáz utasával elindult a Boldogasszony-zarándokvonat a budapesti Keleti pályaudvarról Erdélybe, a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

A zarándokokkal tart Felföldi László pécsi megyéspüspök is, aki indulás előtt megáldotta az utasokat.

A szerelvény indulása előtt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt: a zarándokvonat mindig két üzenetet közvetít. A zarándokok, akik úton vannak, köszönnek valamit vagy hálát akarnak adni valamiért; másrészt minden zarándokvonat azt mutatja, hogy a magyarság, a magyarok őrzik a keresztény hitet, a keresztény kultúrát.

Arról is szólt, milyen „vészes” most a zarándokút időszaka, amikor a szerelvény egy elhúzódó háború közepette indul el. „Egy zarándoklat mindig az életről, a békéről szól” – mondta az államtitkár, aki azt kívánta a most útrakelőknek, hogy ez a vonat a zarándoklatot és a békéhez vezető utat is segítse.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: hetedik alkalommal csatlakoznak a vonatos zarándoklathoz 300 középiskolással. A magyarországi és a Kárpát-medencei katolikus középiskolásokon túl a nagyvilágból – Ausztráliából, Brazíliából, Kanadából, Írországból – érkezett magyar gyökerű fiatalok is velük tartanak.

Az utat a Misszió Tours és a MÁV-Start Zrt. együttműködésében szervezik. Hegyi Zsolt, a MÁV-Start vezérigazgató-helyettese a vonat utasait köszöntve kifejezte reményét, hogy a vasúti utazás élményt nyújt számukra.

Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője elmondta, hogy a pandémia után nehezen indult újra a szervezés. Tavaly csak hétszáz volt a zarándokok száma, de az idei kilencszáz után szeretnék majd elérni újra a korábbi ezres számot. Közölte, ez a 27. különvonat, amelyet szerveztek 2011 óta, és most úgy néz ki, „lassan visszatér az élet a zarándokvonatozásba”. Hozzátette: ez egy lélekutazás (...) Csíksomlyóra, „reméljük, hogy mindenkinek az lesz”.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria