Ünnepi szentmise Mátraverebély-Szentkúton a nagyszülők és idősek világnapján

Hazai – 2021. május 11., kedd | 14:09

Ferenc pápa januárban jelentette be, hogy bevezeti a nagyszülők és idősek világnapját, melyet Szent Joachim és Szent Anna liturgikus emléknapjához közel, július negyedik vasárnapján ünnepel az Egyház. Ez alkalomból július 25-én, a nagyszülők és idősek első világnapján Veres András győri megyéspüspök és Marton Zsolt váci megyéspüspök mutat be szentmisét a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen.

A nagyszülők és idősek világnapjának bevezetésével Ferenc pápának az a célja, hogy minden idős ember számára kinyilvánítsa: Isten és az Egyház közel van hozzájuk, továbbá hogy hangsúlyozza a fiatalok és idősek közötti kapcsolat fontosságát.

A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma arra buzdítja a püspöki konferenciákat, egyházmegyéket, plébániákat és egyesületeket, hogy lelkipásztori környezetüknek megfelelő módon szervezzenek programokat a világnap alkalmából.

Ezzel kapcsolatban a dikasztérium június közepétől lelkipásztori segédanyagot tesz közzé a helyi egyházak és közösségek számára az interneten.

*

A nagyszülők és idősek – idén július 25-én ünnepelt – első világnapjának témája Máté evangéliuma alapján: „Én veletek vagyok mindennap” (vö. Mt 28,20).

Nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton július 25-én, vasárnap 11 órakor Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Marton Zsolt váci megyéspüspök, az MKPK családreferens püspöke mutat be ünnepi szentmisét.

Forrás: MKPK Családügyi Bizottsága

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria