Veszprémben tartotta őszi rendes ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Hazai – 2023. szeptember 7., csütörtök | 16:15

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szeptember 4–6-ig tartotta őszi rendes ülését, amelyen részt vett Michael Wallace Banach apostoli nuncius is. A püspökök testülete a szokásoknak megfelelően idén ősszel is kihelyezett ülést tartott, amelynek ezúttal a veszprémi Gizella Hotel adott otthont.

A püspökök megnézték a veszprémi vár felújítás alatt álló épületeit és közösen mutattak be szentmisét a Szent Mihály-főszékesegyházban. Az MKPK tagjai megemlékeztek a nyáron elhunyt Cserháti Ferenc püspökről és egyúttal üdvözölték a testület új tagját, Fábry Kornél püspököt.

A püspökök testülete áttekintette a konferencia bizottságainak összetételét.

A Püspöki Konferencia megköszönte Palánki Ferenc püspöknek a Hivatásgondozó Bizottságban, valamint az Ifjúsági Bizottságban végzett évtizedes munkáját. Palánki Ferenc a továbbiakban az Ökumenikus Bizottságban, valamint a Szemináriumi Bizottság munkájában vállal szerepet.

Az Ifjúsági Bizottság vezetését a konferencia Fábry Kornél püspök úrra bízta. Ennek a bizottságnak további új tagja Fekete Szabolcs Benedek püspök. Fábry Kornél átveszi továbbá az elhunyt Cserháti Ferenc helyét a Caritas in Veritate Bizottság útonlévőkért felelős albizottságában.

Martos Levente Balázs püspök ezentúl részt vesz a Hivatásgondozó Bizottság, valamint a Szemináriumi Bizottság munkájában is.

Veres András püspök helyett a továbbiakban Fekete Szabolcs Benedek vesz részt az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) munkájában.

A püspökök testülete felkérte Fábry Kornélt, hogy segítse Mohos Gábor püspök munkáját a külföldi magyar lelkipásztori szolgálatban.

A Püspöki Konferencia kiemelten foglalkozott a hivatásgondozás kérdésével, valamint a papi élet és szolgálat aktuális nehézségeivel és kihívásaival, továbbá a Nevelési Dikasztérium által is ajánlott papi továbbképzés kérdéseivel.

Az MKPK hívja és várja a katolikus híveket a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) rendezvényre, amelynek házigazdája idén Veszprém lesz. A szeptember 29. és október 1. között megrendezendő esemény lehetőséget biztosít, hogy mindenki kérdezhessen és válaszokat is kaphasson a számára fontos kérdésekre. A rendezvény kiemelten foglalkozik a tavaszi pápalátogatással, amelynek emlékeit nyilvános beszélgetésekben, fotókiállításban elevenítik fel a szervezők, de megtekinthetők lesznek a Ferenc pápa által használt tárgyak is.

A Püspöki Konferencia 2024 áprilisára hálaadó nemzeti zarándoklatot kíván meghirdetni Rómába a Szentatya, Ferenc pápa magyarországi látogatásának első évfordulójához kapcsolódóan.

Szintén a pápalátogatáshoz kapcsolódik, hogy az MKPK Titkárságának gondozásában még az idén megjelenik egy részletes összefoglaló kötet Ferenc pápa áprilisban hazánkban tett apostoli útjáról.

Az MKPK tagjai áttekintették a lisszaboni ifjúsági világtalálkozó eredményeit. A részt vevő több mint ezer magyar fiatal kétharmada az MKPK szervezésében és támogatásával képviselte hazánkat a portugál fővárosban. Az eseményen az MKPK több tagja is jelen volt.

A Püspöki Konferencia egyhangúlag támogatta Anglia és Wales Püspöki Konferenciájának kezdeményezését, amely arra irányul, hogy Szent John Henry Newman bíborost egyházdoktorrá nyilvánítsák.

Folytatódnak a 2025-ös szentév előkészületei. Az esemény mottója: „A remény zarándokai”. A szentév több mint 700 éves hagyomány a Katolikus Egyházban, az első szentévet 1300-ban tartották. Rendes szentévet emberöltőnként, azaz 25 évenként tartanak. A legutóbbi az ezredfordulón, 2000-ben volt. Vannak azonban rendkívüli szentévek is, ilyenre legutóbb 2014-ben volt példa, amikor az irgalmasság rendkívüli szentévét ünnepelte az Egyház.

A Katolikus Karitász augusztus végén zárta népszerű „Vár a nyár!” elnevezésű segélyakcióját, melynek révén idén is négyezer gyermek nyaralhatott az ország számos pontján napközis táborokban vagy különböző balatoni helyszíneken. A 16 egyházmegye és az országos központ munkatársainak, valamint önkénteseinek hála változatos programok várták a táborozókat. Szervezésükben 75 Magyarországon tartózkodó ukrán kisdiák és 105 Ukrajnából érkezett fiatal kapcsolódhatott ki nyáron. Még zajlik a szervezet szeptember 15-ig tartó „Legyen öröm az iskolakezdés!” elnevezésű segélyprogramja, amelynek keretében 10 ezer gyermek támogatása a cél. Az adománygyűjtéshez online is lehet csatlakozni a www.karitasz.hu oldalon vagy az 1356-os adományvonal hívásával.

Forrás: MKPK Titkársága

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria