„Corneliáért” futott egy édesapa a pápához – Ritka betegségben szenvedők és segítőik a Szentatyánál

Ferenc pápa – 2022. május 16., hétfő | 14:15

Ferenc pápa május 14-én fogadta a Cornelia de Lange egyesület tagjait a konzisztóriumi teremben, köszönetet mondva nekik, hogy segítik az azonos elnevezésű ritka genetikai betegségben szenvedőket és családjaikat. Az egyesületet 1997-ben az ebben a szindrómában szenvedő gyermekek szülei alapították. Vincenzo Placida gyermeke is beteg, ő 17 napon keresztül futott, hogy felhívja a figyelmet a kórra.

A szervezet példa a „szolidaritás kultúrájára”, amely a szenvedők áldozatos szolgálatával emberségesebbé teszi a társadalmat, és megmutatja annak keresztény arcát – e szavakkal fejezte ki elismerését Ferenc pápa a Cornelia de Lange egyesület önkénteseinek. A Cornelia de Lange-szindróma (CdLS) genetikai betegség, amely súlyos rendellenességekkel sújtja a benne szenvedőket, akiknek ezért támogatásra és megértésre van szükségük, amit az önkéntesek biztosítanak. Az egyesület segít a beteg embereknek és családjaiknak, hogy ne csüggedjenek a mindennapi életük során tapasztalható akadályok miatt.

Ferenc pápa külön köszöntötte a maratonfutó Vincenzo Placidát „hosszú útja végén, amely Rómába vezette, hogy a közvéleményt érzékenyítse a Cornelia de Lange-szindrómával kapcsolatban”. Vincenzo Placida kislánya, Valentina is ebben a betegségben szenved, édesapja őt tolta speciális babakocsiban,  így futott a Velence megyei Vigonovóból Vatikánvárosba. Április 25-én indult útnak, az első szakaszon és az utolsó héten a kislánya is vele tartott, útjuk végén pedig az édesanya is velük futott; a köztes távon az üres babakocsit tolta maga előtt.

A szervezet önkénteseihez fordulva Ferenc pápa rámutatott: „A szolidaritás kultúrája konkrétan kifejezi a részvételt egy testvéri társadalom építésében, amelynek középpontjában az emberi személy áll. Az önkéntesség magában foglalja a keresztény isten- és emberkép alapvető dimenzióját: az Isten és a felebarát iránti szeretetet. Jézus az evangéliumban arra hív minket, hogy szeressük Istent teljes szívünkből, és felebarátunkat, mint önmagunkat (vö. Mk 12,29). Isten szeretete az, amivel felismerjük a másikban a befogadásra váró testvért. Éppen ezért ti, önkéntesek, miközben jótékonysági munkát végeztek, hozzájárultok ahhoz, hogy emberibb és keresztényibb arcot adjunk társadalmunknak” – hangsúlyozta a pápa.

„Legyetek a jóság és a gyengédség tanúságtevői! Kitartóan végezzétek munkátokat, derűvel és határozottan. A felmerülő nehézségekkel az egység szellemében nézzetek szembe, és mindig helyezzétek elkötelezettségetek végső célját, vagyis a felebarát szolgálatát minden tevékenységetek alapjául” – kérte a Cornelia de Lange egyesület tagjaitól Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA; Run for Cornelia/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria