Ismét díjat nyert a Görögkatolikus Roma Szakkollégium munkatársáról szóló film

Hazai – 2019. május 21., kedd | 11:58

A Ceglédi Filmfesztiválon áprilisban második helyet szerzett dokumentumfilm kategóriában a Tóth Andrea életét bemutató, Kitörés című alkotás, melyet R. Nagy Csilla rendezett.

A miskolci  Görögkatolikus Roma Szakkollégium munkatársáról, Lajhóné Tóth Andreáról készült, Kitörés című alkotás ismét rangos elismerésben részesült. 2018 novemberében a Roma Life Közép-európai Dokumentumfilm-fesztiválon kapott díjat a film, nemrég, 2019 áprilisában pedig második helyet szerzett dokumentumfilm kategóriában a Ceglédi Filmfesztiválon.

A rendezőt, R. Nagy Csillát kérdezték a film létrejöttéről, az elképzeléseiről: „Olyan filmeket szeretek készíteni, amelyek jó példákat mutatnak be. Szeretném, ha a filmjeim történetei inspirálnának más embereket, vagy akár szemléletváltozást is hoznának emberek életébe. Ez vezérel egy-egy film elkészítésénél.”

Lajhóné Tóth Andrea

„Azt gondolom, Andrea élete, a tanuláshoz való viszonya is egy ilyen jó példa. A film Andrea életének egy szakaszát mutatja be, amely kitörést jelentett számára a mélyszegénységből. Követhető példája segíthet más hasonló élethelyzetű embereknek is, hogy a szegénységből kiszabadulva jobb életszínvonalat, emberibb, élhetőbb életet érjenek el. Ez a kitörés Andrea életében nem más, mint a tanulás.”

A film egy részét a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban vették fel, ahol munkatársak és szakkollégisták is beszélnek Andreáról, arról, hogy példájával, munkájával hogyan biztatja a tanulásra, szorgalomra a szakkollégistákat.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria