33 menekült érkezett a leszboszi menekülttábor poklából Rómába a Vatikán támogatásával

Kitekintő – 2019. december 13., péntek | 18:41

December 4-én érkeztek Róma Fiumicino repülőterére azok a menekültek, akik biztonságos úton, a Ferenc pápa és az olasz kormány támogatásával létrehozott humanitárius folyosón keresztül jöttek, Konrad Krajewski érsek és a Sant’Egidio közösség tagjai kíséretében.

A menekültek közül harmincan hazara származású afgánok, velük érkezett egy kameruni édesanya a három hónapos kislányával és egy togói fiatal nő. Róma és Nettuno plébániái és szerzetesközösségei fogadták be őket, a Szentszék és a Sant’Egidio közösség támogatásával.

Leszbosz szigete csupán néhány mérföldre fekszik a török partoktól, ezért nagyon sok menekült választja elkeseredésében ezt a veszélyes tengeri utat gumicsónakon, a háborúk, az erőszak elől menekülve. A szigeten nincsenek felkészülve ilyen sok ember ellátására, Moria menekülttáborában például 3000 helyett több mint 6000 menekült talált menedéket, embertelen körülmények között, még többen pedig a tábor falain kívül élnek sátrakban.

„A pápa neve azt jelenti, »aki hidakat épít« – mondta el Krajewski érsek. – A híd ma ez a folyosó. Az evangélium a kenyér és a hal megszaporításáról beszél. A csodákat Isten teszi. De sok jóakaratú ember meg tudja sokszorozni a humanitárius folyosókat. Ez a mi csodánk. A pápa 2016-ban járt Leszboszon, magával hozott három családot. Én húsvétkor voltam, akkor hétezer menekült volt ott. Tegnap 15 ezren voltak. A pápa már kérte: ha minden plébánia, egyházi közösség befogadna egy embert, egy családot, Leszboszon senki nem maradna.” Elmondta azt is, hogy a luxemburgi érsek két hete járt Leszboszon, és a saját költségén magával vitt két embert, akikkel most megosztja házát.

Köszönetet mondott az olasz belügyminisztériumnak, amiért megoldották a bürokratikus eljárást, és a görög belügyminisztériumnak, akik kifizették a repülőjegyeket.

Ester Togóból érkezett, ahonnan egy kikényszerített házasság elől menekült el. Hosszú utazása során számos erőszak érte, könnyek között mesélte. A menekültek között volt a 14 éves Musztafa, aki egész családjával érkezett, három fiútestvérével, akik közül ketten lisztérzékenyek, és eldeformálódott lábú húgával. Leszboszon odament a Sant’Egidio közösség felelőséhez, Daniela Pompeihez, megmutatta neki járógéppel járó húga orvosi papírjait: és most Mariam végre Rómában megfelelő orvosi kezelést kaphat. Egy másik édesapa azért menekült el családjával Afganisztánból, mert 14 éves lányát hozzá akarták kényszeríteni egy jómódú tádzsik férfihoz.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria