A Boldog Ceferino Intézet újra megrendezi az országos roma zarándoklatot Mátraverebély-Szentkútra

Hazai – 2023. június 9., péntek | 9:02

A Boldog Ceferino Intézet szervezésében Lakatos Péter országos cigánypasztorációs referens vezetésével kerül sor július 8-án az országos roma zarándoklatra Mátraverebély-Szentkúton. A szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök lesz.

„Az új bort új tömlőbe öntik, így ez is, az is megmarad.” 

(Mt 9, 17)

9 órától dicsőítés, tanúságtétel és gyónási lehetőség várja a zarándokokat. A 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök lesz. 9.30 és 12.30 között a gyermekek kézműves-foglalkozáson vehetnek részt. Ebéd után a részt vevő zarándokcsoportok rövid műsoraival folytatódik a program.

A nyári roma zarándoklatot 2003 óta 6-800 fő részvételével évről évre megrendezik, állandó helyszíne Szentkút lett. Az ország mintegy harminc településéről érkeznek a hívek. A cigány vallásosság hagyományos megnyilvánulása a zarándoklat. Mindkét nemzeti kegyhelyen, Szentkúton és Máriapócson, valamint Csatka-Szentkúton nagy hagyománya van a roma zarándoklatoknak és búcsúknak. A zarándoklás nemcsak a roma kultúra része, hanem a személyes hit és a közösségi megújulás eszköze is.

A szervezők kérik, hogy a csoportok július 2-ig jelentkezzenek ezen a regisztrációs felületen. Itt várják az előadócsoportok jelentkezését és a busztámogatási igényeket is.

Az utazásokat az idén korlátozott mértékben tudják támogatni, ezért kérik, hogy a regisztrációs felületen jelezzék erre irányuló kéréseiket. Fontos tudnivaló, hogy kizárólag a csoportok részére bérelt buszok támogatására van lehetőség, személyautókéra nincs; továbbá csak a Boldog Ceferino Intézet nevére kiállított számla ellenében tudják a támogatást biztosítani, a buszbérlési költség legfeljebb 50 százalékáig, abban az esetben, ha a busz férőhelyeinek legalább 70 százaléka kihasznált. (A szervezők a regisztrációt követően az érintett közösségvezetőkkel felveszik a kapcsolatot, hogy a támogatás utalásának részleteit előre egyeztessék.)

Az ebédről mindenki maga gondoskodik: a kegyhelyen előzetesen megrendelt és előre fizetett ebédet a foglalas@szentkut.hu e-mail-címen vagy a +36 20 4222525-ös telefonszámon lehet egyeztetni június 29-ig. A csoportvezetők csoportonként rendelhetnek 1900 forint/adag áron gulyáslevest és túrós táskát.

További információkért forduljanak bizalommal a szervezőkhöz a bangimagyar.anna@boldogceferinointezet.hu e-mail-címen, vagy a +36 30 1992652-es telefonszámon.

Forrás: Boldog Ceferino Intézet

Fotó: Lambert Attila (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria