A kiszolgáltatott gyerekekért – Ferenc pápa videoüzenetet küldött a Clinton Alapítvány találkozójára

Ferenc pápa – 2023. szeptember 21., csütörtök | 12:27

Ferenc pápa szeptember 18-án délután élő videó-összeköttetés útján felszólalt a Clinton Globális Kezdeményezés (CGI) New York-i rendezvényén. Arra kérte a jóakaratú embereket, hogy keressék a közjót, különösen a kiszolgáltatott gyermekek érdekében, akikről még a legsötétebb időkben is gondoskodni kell.

A gyermekek és az éghajlatváltozás állt Ferenc pápa beszédének középpontjában, amelyet hétfőn délután intézett a Clinton Alapítvány konferenciájához. A Clinton Globális Kezdeményezés „Haladjunk előre” témájú szekciójában felszólalva Ferenc pápa rámutatott, hogy fontos hozzájárulni a közjóhoz, és ne hagyjunk senkit lemaradni. A találkozás és a párbeszéd kultúrájának megvalósítására buzdított, hangsúlyozva a közösen osztott felelősség jelentőségét a mai globális kihívások kezelése érdekében; beszélt a társadalom legsebezhetőbb tagjairól, különösen a gyermekekről.

Senkit se hagyjunk lemaradni, kiváltképpen a kiszolgáltatott gyermekeket – nyomatékosította a pápa. Feltette a kérdést, hogy az emberiség együtt kikerülhet-e erősebben ebből a kihívásból; és elítélte a „közömbösség globalizációját”. Ferenc pápa megköszönte Bill Clinton korábbi elnöknek, hogy felismert olyan sürgető kérdéseket, mint például az éghajlatváltozás, a humanitárius válságok és a háború veszélye. Személyes átalakulásra hívott, és annak megértésére, hogy mindenkit kapcsolat fűz egymáshoz, és hogy egyetlen kihívást sem lehet egyedül legyőzni. „Soha nem lehet egyedül, hanem inkább mindig együtt” – hangsúlyozta a pápa. Ezt szem előtt tartva a Szentatya sürgette, hogy mindenki utasítsa el a háborút, és támogassa a diplomáciát és a párbeszédet. „Ideje megtalálni a béke útját, a változást a testvériség irányába” – nyomatékosította.

Itt az ideje, hogy elhallgassanak a fegyverek, és hogy visszatérjünk a párbeszédhez, a diplomáciához.”

„Mondjunk nemet a háborúra, mondjunk nemet a háborúra” – ismételte meg többször is a pápa.

„Dolgozzunk együtt az ökológiai katasztrófa megállítása érdekében, amíg még van időnk” – sürgette a Szentatya. Azonnali cselekvésre szólított fel az ökológiai katasztrófa megelőzése és a migrációs vészhelyzetek kezelése érdekében.

Ferenc pápa ezután kiemelte a Vatikán kezelésében álló Bambino Gesù Gyermekkórház munkáját. Megjegyezte: bár a kórház nem tudja megoldani a világ összes gyermekének problémáit, törekszik tanúságot tenni arról, hogy bár sok küzdelem révén, de össze lehet hangolni a gyermekek kezelésére irányuló nagy tudományos kutatásokat és a rászoruló emberek ingyenes befogadását. A Szentatya hozzátette, hogy a tudomány és a befogadás kettősét ritkán lehet együtt látni ilyen magas szinten. „A pápa kórházát” az a tény jellemzi, hogy a lehető legtöbb gyermek kezelésére törekszik, még akkor is, ha nem minden gyermek gyógyítható.

Beszéde végén a pápa a testvériség, a törődés és a szeretet iránti vágyának adott hangot. Mindenkit arra hívott, hogy kövesse a béke útját és a testvériség irányába változzon. A gyermekeket és az éghajlatot védelmezni kell – nyomatékosította.

A Clinton Globális Kezdeményezés New Yorkban megrendezett tanácskozásán nemzetközi hírű tudósok, újságírók, politikai és nemzetközi intézmények vezetői, aktivisták, vállalkozók, adományozók vesznek részt. Tanúságtételeket és bevált gyakorlatokat osztanak meg a konferencia általános témája – „Hogyan haladjunk előre a megjelenő nehézségek ellenére, hogy mindenki számára egy erősebb jövőt építsünk?” – iránti tudatosság növelése érdekében. Bill Clinton korábbi amerikai elnök felszólalásában emlékeztetett: mindennap arra kaptunk meghívást, hogy kis, egyszerű döntéseket hozzunk. Ő is felhívta a figyelmet az egyes ember felelősségvállalására, hogy megpróbáljon változtatni: az alapítvány, amely 2005-ben született, több mint 180 országban több mint 435 millió ember életére gyakorolt hatást. „Mindennap javíthatunk a helyzeten” – mondta Bill Clinton, hozzátéve: A befogadás jobb, mint a megosztás.

A New Yorkban hétfő délelőtt megtartott plenáris ülésen, amelyen Ferenc pápa is részt vett online formában, olyan témákról esett szó, mint a fenntartható mezőgazdaság; az igazságos egészségbiztosítás; Ukrajna majdani újjáépítése; a befogadó gazdaság; a nemi alapú erőszak megfékezése; az óceánok megőrzése.

A Clinton Globális Kezdeményezés rendezvényén a Bambino Gesù Kórház Patrónusainak képviselői is részt vettek. A nonprofit szervezet a kórház humanitárius projektjeit támogatja az Egyesült Államokban, beleértve a gyógyíthatatlan gyermekeknek szentelt Gyermekgyógyászati Palliatív Kezelési Központot.

A Bambino Gesù Kórház több száz gyermeknek nyújt ingyenes ellátást a világ minden tájáról, akik közül sokan nagyon súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek. „Az elmúlt 18 hónapban több mint kétezer ukrán beteget kezeltek és láttak el családjukkal együtt, akik a háború miatt kényszerültek országuk elhagyására” – szerepelt az intézmény nemrégiben kiadott sajtóközleményében.

A Vatikán tulajdonában lévő gyermekkórház 16 országban folytat egészségügyi képzési programokat is, amelyek célja, hogy hozzájáruljanak a helyi egészségügyi szakemberek emberi és szakmai fejlődéséhez. Az intézmény támogatóinak csoportja adománygyűjtést is végez az új Gyermekgyógyászati Palliatív Kezelési Központ támogatására, amelyet 2022-ben avattak fel Passo Oscuróban, Lazio régió tengerpartján, Róma közelében. A gondozási központ ritka és gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, komplex gondozási igényű gyermekek és serdülők számára készült.

Forrás: VR

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria