A szívünk is sziget – Sajtótájékoztatót tartottak a Dicsőítő Sziget fesztiválról

Kultúra – 2023. június 1., csütörtök | 16:33

Június 24–25-én második alkalommal rendezik meg a Dicsőítő Sziget elnevezésű keresztény könnyűzenei fesztivált Szigetmonostoron. A program változatos koncerteket kínál, ismert keresztény és világi együttesek, előadók közreműködésével. A rendezvény részleteiről tartottak sajtótájékoztatót május 31-én a dunakanyari településen.

Mások mellett színpadra lép Mező Misi, Ferenczi György, Csiszér László, Dobner Illés, az Eucharist együttes, valamint a dicsőítő zenészek pápalátogatás alkalmából összeállt csapata, a Pápamobil (többek között Sillye Jenő, Borka Zsolt, Varga Attila részvételével). A rendezvény a zenén túl kerekasztal-beszélgetéseket, színházi előadásokat és festménykiállítást is kínál az érdeklődőknek.

Május 31-én, a Szigetmonostoron tartott sajtótájékoztatón a rendezvény részleteiről Molnár Levente operaénekes, Gável Gellért gitárművész, Molnár Zsolt polgármester és Gável András, az Eucharist együttes frontembere beszéltek.

„Keresztényi értelemben a dicsőítés leginkább azt jelenti, hogy a hétköznapokban hűséggel tudunk igent mondani Isten tervére” – mondta Gável András, a fesztivál egyik főszervezője. A rendezvény célja: hidat képezni ember és Isten, valamint ember és ember között, a különböző művészeti ágak találkozása által – tette hozzá.

Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere kiemelte: nagy öröm számukra, hogy a nehéz gazdasági helyzet és a sok bizonytalanság ellenére sem marad el a fesztivál. A helyi közösség erejét a személyes kapcsolatok adják, és ennek a Dicsőítő Sziget is jó példája, hiszen idén különösen nagy szükség van az összefogásra, a személyes felajánlásokra. A település vezetője megköszönte a művészeknek, hogy a szerény anyagi körülmények ellenére is vállalták a közreműködést az értéket közvetítő rendezvényen.

A sajtótájékoztatón részt vett Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes is. „A szívünk is egyfajta sziget a testünkben – fogalmazott. – Amikor el akarunk valamiben mélyülni, ha a Teremtőhöz akarunk szólni, akkor ott van az adóvevő. Budapesthez képest ezen a kis északi szigeten van egy csodálatos, bensőséges hangulat. Helyi lakosként nagyon örülök, hogy nálunk találhat otthonra ez a rendezvény.” Az operaénekes és zenekara várhatóan a fesztivál első napján áll színpadra.

Az összművészeti fesztiválon a dicsőítő koncertek mellett kerekasztal-beszélgetéseken, kiállításmegnyitón és kultúrevangelizációs színházi előadáson is részt vehetnek az érdeklődők. „Restartot kap az Isten szava. Élővé válik, mintha egy kosztümös filmet néznénk, amibe szabadon beléphetünk. Képzeljük el, hogy amikor a tömeg kiabál, hogy »Feszítsd meg, feszítsd meg!«, mi oda tudunk állni, és azt mondani, hogy »Hiszünk benned, Jézus!«. A dramatizált Biblia előadása során nem lehet kívül maradni. Hihetetlen erővel hat ránk is, akik előadóként a részesei vagyunk” – mondta el Gável Gellért gitárművész, az Eucharist együttes dalszerzője a Dramatizált Biblia neves színészekből álló társulatával közös produkcióról.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Ferenc pápa látogatása alkalmából összeállt keresztény könnyűzenei formáció ismét színpadra áll: vasárnap este együtt énekelhetjük a szerzőkkel Sillye Jenő, Borka Zsolt, Varga Attila és a Gável testvérek dalait. A zenekar tagjai lesznek még: Csiszér László, Nagy Lajos az imperfectum együttesből, továbbá Simon Bence, Sillye Gábor és Sillye Gergely. 

A Dicsőítő Sziget fővédnökei: Székely János szombathelyi püspök és Böjte Csaba OFM. A rendezvény támogatója: Szigetmonostor Község Önkormányzata, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Csíki Sör, a váci Adullám Barlang és Kávézó, valamint a Mármás Büfé.

A fesztivál nem valósulhatna meg az előadók felajánlásai és a résztvevők egyéni anyagi hozzájárulása nélkül, amelyet előzetesen és a helyszínen is felajánlhatnak majd a hátteret biztosító Göncöl Park Egyesület részére – mondták el a szervezők. – Az egyéb hazai keresztény könnyűzenei rendezvényekhez képest szándékoltan magyar előadókat előtérbe helyező keresztény és összművészeti fesztivál részleteiről, a programról és az előadókról a Dicsőítő Sziget hivatalos honlapja, a dicsoitosziget.hu nyújt részletes tájékoztatást.

Forrás és fotó: dicsoitosziget.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria