Áder János Rómában találkozott a máltai lovagrend nagykancellárjával

Kitekintő – 2020. február 14., péntek | 11:45

Szívélyes légkörben zajlott Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke február 13-i látogatása a Máltai Rend kancellárjánál, Albrecht von Boeselagernél. A találkozóra a hazánk és a Máltai Rend közti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának harmincadik évfordulója alkalmából került sor.

A látogatás során a két fél megállapította, hogy kiváló a kapcsolat Magyarország és a Máltai Rend között, aminek köszönhetően az évek során számos közös projekt jöhetett létre egészségügyi, szociális és humanitárius területen, a hátrányos helyzetű közösségek és emberek javára.

Példa erre a tavaly októberben Budapesten aláírt, a közel-keleti, afrikai és más válságvidékeken élő csoportok, nemzeti és vallási kisebbségek védelmére irányuló projektek kidolgozásáról szóló egyetértési nyilatkozat. Ez kapcsolódik a humanitárius segítségnyújtásról szóló, 2010-ben aláírt megállapodáshoz.

Az államfő hangsúlyozta az 1928-ban alapított Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és 1989 óta működő segélyszervezete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelentős szerepét Magyarországon. „A szeretetszolgálatuk egyike Kelet-Európa legjobbjainak” – mondta a magyar államfő.

Jelenleg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – amelynek jószolgálati nagykövete, Herczegh Anita, az államfő felesége szintén jelen volt a találkozón – az ország fő szociális és egészségügyi szervezete. 350 intézményben van jelen, 5 ezer alkalmazottal és 15 ezer önkéntessel dolgozik. 142 munkacsoportja található az ország egész területén. Tevékenységének fő területei a fogyatékkal élők és az idősek támogatása, a hajléktalanok étkeztetése, hátrányos helyzetű iskolások és diákok sokféle támogatása, a roma közösség és a kiszolgáltatott helyzetben lévő kisebbségek támogatása – egymillió magyar nemzetiségű támogatása is, akik az ország határain kívül élnek.

A Máltai Rend és a Magyar Köztársaság közötti együttműködést jól kifejezik a háborúk által sújtott népek támogatására irányuló nezetközi projektek is, például Szíriában. A február 13-i megbeszélésen szó volt a főbb humanitárius vészhelyzetekről és a migrációs jelenségekről is.

A diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója mellett idén ünneplik Kozma Imre atyának, a magyar segélyszervezet megalapítójának és elnökének 80. születésnapját is – ő az, aki a berlini fal leomlását megelőző időben közel 50 ezer keletnémet menekültet fogadott be és nyújtott nekik segítséget.

Forrás és fotó: Máltai Rend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria