Augusztus 20-án kezdődik a 38. Rimini Meeting

Kitekintő – 2017. augusztus 13., vasárnap | 13:01

Augusztus 20. és 26. között rendezik meg a 38. Rimini Meetinget, amelynek idei mottója egy idézet, Goethe „Faust” című művéből: „Szerezd meg azt, amit atyáidtól örököltél, hogy a tiéd legyen!”. A rendezvényről Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora tájékoztatta a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adását.

A találkozó célja – amint alcíme is fogalmaz: „A népek közötti barátság” támogatása, úgy, amint az az Egyház hitéből fakad. A Rimini Meeting mély keresztény identitásból jött létre közel négy évtizede, rendezője egy, a Comunione e Liberazione (Közösség és Felszabadulás) katolikus lelkiségi mozgalomhoz közel álló emberek által létrehozott alapítvány.

A Comunione e Liberazione mozgalom Milánóban jött létre 1954-ben, Luigi Giussani atya apostoli tevékenysége nyomán, amelyet elsősorban az ifjúság körében fejtett ki. A mozgalom ma a világ 90 országában van jelen, köztük Magyarországon is.

A Rimini Meeting ugyanakkor tudatosan, a megnevezésében sem ifjúsági vagy katolikus találkozó, hiszen mindenkihez akar szólni. „A találkozó egyedisége, ereje, szépsége, drámaisága éppen a nyitottságában rejlik. Minél nyitottabb, annál inkább képes megadni a találkozás lehetőségét és ajándékát mindenkinek, aki ide látogat, anélkül, hogy saját önazonosságát feladná” – mondta Emilia Guarnieri, a Meeting Alapítvány elnöke az idei rendezvény bemutatásakor.

„A keresztény tapasztalat alapvetően nyitott, Jézus is találkozott mindenkivel, a legtávolabb lévőkkel is. Az emberek közötti különbözőségek magától értetődőek, nincs más lehetőség, mint ezekkel együtt élni. A vallások közötti párbeszéd vagy a kultúrák együttélése konkrét feladat. Nem elméleti kérdésekről van szó, hanem nagyon is gyakorlati témákról, amelyeket a Rimini Meeting már a kezdeteitől mintegy elővételezett. Számunkra is feladat újra meg újra megszerezni és magunkénak tudni ezt a kihívást” - fogalmazott az elnök.

Az idei találkozó mottója egy idézet, Goethe Faust című drámájából: „Was du ererbt von deinen Vätern hast, erwirb es, um es zu besitzen!” (Szerezd meg azt, amit atyáidtól örököltél, hogy a tiéd legyen!)

„Az örökség alapvető formája a létezésünknek. Azért létezünk mindannyian, mert örökség vagyunk. Létezésünk, hagyományaink, neveltetésünk, családi körülményeink adottságok, amit kaptunk… A világba jövünk úgy, amilyenek vagyunk, egy csomaggal, ami az örökségünk: vágyakkal, reményekkel, lelkesedéssel és szeretettel – ezzel az örökséggel érkezünk a világba, ez a szív öröksége, mindaz, amink van. Senki sem létezne, ha nem hordozna egy örökséget” – mondta Emilia Guarnieri.

A 2017-es Rimini Meeting plakátján egy rajz látható, amely egy fát ábrázol, sajátos módon. A fa mintha egy dombon állna, gyökérzetének egy része is látszódik – ez egyszínű tónusokkal van ábrázolva. A lombozat pedig színes, ez jelképezi jelenünket, életünket, annak gazdagságát.

„Arra helyezzük a hangsúlyt, hogy milyen fontos megszerezni és magunkénak tudni azt, amit örökségül ránk hagytak – olvasható a találkozó sajtóközleményében. – Ma a poszt-igazság korában, az igazság utáni korban mire van szükségünk ahhoz, hogy éljünk? Az információk áradatára, amelyek között igazak és hamisak ugyanúgy terjednek, amikor nem evidens többé, hogy mi az igazság? Nem, az embereknek szükségük van az igazságra.

Úgy tűnik nincs semmi objektív, folyamatosan adatáradat ér el bennünket, amelyek igazságtartalma a villámsebes kommunikációban gyakran nem ellenőrizhető, amelyek egyetlen jellemzője, hogy vírusszerűen terjednek. A mainstream imponál, amelyben egy gondolat, egy téma zaklató ismételgetése határozza meg, hogy mi igaz, mi alkalmas a követésre. Szükségünk van egy kritériumra, amely lehetővé teszi, hogy szabadok legyünk és képesek legyünk bizonyosságra jutni.

Tudatában kell lenni, hogy egy korszakváltás kellős közepén vagyunk. A világ demokráciáinak egyre nagyobb gyengesége, a jelenkor történelmének előre nem látható eseményei kezdik egyértelművé tenni a »darabokban zajló harmadik világháborút« és a világrend ebből fakadó szétesését.

Nincs akkor semmi, ami érdemes lenne arra, hogy megőrződjön? Van még értelme hagyományról és nyugati kultúráról beszélni?

Az emigráció és az integráció kihívására az identitás és a párbeszéd egyfajta lehetséges távlatot képviselnek? Ha a jövő az integráció és a pluralitás, akkor az örökség fogalma csak a nyugati kultúrára vonatkozik?

Hogyan ítélhető meg és szerezhető meg újra, amit felmenőink megéltek? A mostani fiatalok mit és kitől örökölnek? Kitől tanulnak? Milyen forrásokkal rendelkeznek az anyagiakon kívül?

A soron következő Meetingen olyan személyekkel és történeteikkel találkozunk majd, akik emberi, hivatásbeli, tudományos, művészeti, vállalkozói folyamatokról beszélnek avval a vággyal, hogy alkossunk együtt és szembesüljünk realista módon és bátran a jelen kihívásaival.

Meg szeretnénk valósítani a 2017-es Meetingen, hogy minden részletében a valós dialógus helye legyen, ahol meg lehet osztani a gazdagságot, a szépséget, amelynek ki-ki hordozója saját tapasztalatával és történetével, hogy együtt tekintsék át a közös alkotás lehetséges utjait, látóhatárként a világot választva” – zárul a közlemény.

A rendezvényen többek között ilyen témák kerülnek elő: Ember és gép – nyugtalanság és remény a közeljövővel kapcsolatban; 60 évvel később – Európa, amely már létezik, Európa, amelyet vissza kell szerezni; Az új kezdet drámája – napjaink prófétái; A béke és az együttélés, ahol lehetetlennek tűnt; A munka, amely megváltoztat – Marshall-terv a fiataloknak; Északról délre – a világ védelme és békéje; Az örökség az ortodox hagyományban; A nihilizmustól a dzsihadizmusig; Amikor a vallások reményt generálnak: a pápa Egyiptomban; Az Egyház ölelése a mai ember felé; Mi párbeszéd vagyunk – megváltoztatni a másikat vagy találkozni vele?

Az előadók között lesz: Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke; Monica Maggioni, a RAI olasz tévétársaság igazgatónője; Angelino Alfano, olasz külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO főtitkár; Ján Figeľ, az Európai Bizottság unión kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízottja; Olivier Roy, a firenzei Európai Egyetem professzora, az iszlám és a közel-keleti geopolitika szakembere; Silvano Maria Tomasi érsek, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa tagja; Hilarion orosz metropolita; Francesco szentföldi kusztosz és Joseph Weiler jogászprofesszor, aki zsidó vallását ortodox módon éli meg, ugyanakkor kendőzetlenül vállalja a szimpátiát Krisztus követőivel. A találkozó zárónapján beszél majd Pietro Parolin bíboros államtitkár. A szervezők úgy fogalmaztak: a bíboros által a résztvevők meghallgathatják az Egyház hangját, feltehetik a kérdést, mit kér missziós szándéka szerint az Egyház egy olyan kezdeményezés kapcsán, mint a Rimini Meeting.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Meetingrimini.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria