Az egyházi karitatív szervezetek által gondozott emberekkel találkozott Tallinnban a pápa

2018. szeptember 26., szerda | 16:42

Egynapos észtországi látogatásának utolsó előtti programjaként szeptember 25-én, kedden kora délután Ferenc pápa a helyi egyházi segélyszervezetek által támogatott emberekkel találkozott a tallinni Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban.

A Szentatyát a tallinni apostoli adminisztrátor, a székesegyház plébánosa, a Szeretet Misszionáriusai (Teréz anya nővérei) elöljárója és egy kilencgyermekes család fogadta a székesegyház bejáratánál. A katolikus karitatív szervezetek által támogatott száz személy, köztük alkohollal küzdők, hátrányos helyzetűek és leányanyák várták a pápát a helyi karitász képviselőivel együtt. Egy gondozott és egy családanya köszöntötte rövid beszéddel a székesegyházban.

Ferenc pápa köszönetet mondott a kilencgyermekes családanyának tanúságtételéért. Kiemelte, hogy ahol gyermekek és fiatalok vannak, ott sok áldozatot is kell hozni, de mindenekelőtt van jövő, öröm és remény. Vannak viták és problémák is, ami normális, de ezzel együtt közösen akarnak előrehaladni. Teréz anya nővérei segítik a családot, amiért köszönetét fejezte ki nekik a Szentatya. A szerzetesnők nem félnek kilépni és közel lépni az emberekhez, Isten kinyújtott kezének jeleként. Tevékenységük miatt az angyalokhoz hasonlította őket a pápa. Amikor a hit nem fél elhagyni a kényelmet, és bátran kilépni, a Mester legszebb szavait valósítja meg: „Szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket” (Jn 13,34). A misszionárius hit a Szeretet Misszionáriusaihoz hasonlóan az utcákon, a városnegyedekben, a közösségekben jár konkrét gesztusokat cselekedve.

A pápát köszöntő másik gondozott, Vlagyimir szavaira reagálva a Szentatya örömmel nyugtázta, hogy testvérekre talált segítőiben. Ezáltal megélte, hogy mindannyian Isten szeretett gyermekei vagyunk. Az Úr legnagyobb öröme, ha látja, hogy újjászületünk, ezért sosem fárad bele, hogy új lehetőségeket adjon számunkra. Nagyon fontosak tehát az emberi kötelékek, hogy azt érezzük, egymáshoz tartozunk, hogy minden élet számít, és ezért készek vagyunk áldozatokat hozni. A pápa arra hívta a jelenlevőket, hogy továbbra is építsenek kapcsolatokat. Jézus meghívta a tanítványokat, és ma is mindannyiunkat hív, hogy továbbra is ültessük el országának magvait, és terjesszük azt.

A találkozó végén Ferenc pápa személyesen köszöntötte az egyházi karitatív szervezetek által gondozottak tíz képviselőjét.

* * *

1719-ben az északi nagy háborút követően Svédország átengedte Észtországot az Orosz Birodalomnak, és ekkor vezették be a vallásszabadságot. A protestáns svéd uralom idején, 1561-től ugyanis a katolicizmust betiltották. A tallinni kis plébániaközösség 1799-ben nyitotta újra a hosszú ideje bezárt Szent Katalin-kolostor korábbi refektóriumát istentiszteleti helyként. 1841-ben terveztek ezen a helyen egy új templomot, amely ma az észt főváros katolikus székesegyháza. Az építkezés 1845-ben fejeződött be, a templom homlokzata 1920 és 1924 között újult meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
utolso-utjara-kisertek-palos-frigyest-vacon
Utolsó útjára kísérték Pálos Frigyest Vácon

Pálos Frigyes Leó temetése alkalmából március 20-án Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban, Varga Lajos váci segédpüspök, Koza József tiszteletbeli kanonok, prépost, címzetes esperes, Tóth Ferenc esperes és Gedeon József koncelebrálásával.

2019. március 22., péntek
orzoje-vagyok-az-en-testveremnek-bemutattak-nemeth-gabor-bioetikai-konyvet
Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében.

2019. március 22., péntek