Az egyházi karitatív szervezetek által gondozott emberekkel találkozott Tallinnban a pápa

2018. szeptember 26. szerda 16:42

Egynapos észtországi látogatásának utolsó előtti programjaként szeptember 25-én, kedden kora délután Ferenc pápa a helyi egyházi segélyszervezetek által támogatott emberekkel találkozott a tallinni Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban.

A Szentatyát a tallinni apostoli adminisztrátor, a székesegyház plébánosa, a Szeretet Misszionáriusai (Teréz anya nővérei) elöljárója és egy kilencgyermekes család fogadta a székesegyház bejáratánál. A katolikus karitatív szervezetek által támogatott száz személy, köztük alkohollal küzdők, hátrányos helyzetűek és leányanyák várták a pápát a helyi karitász képviselőivel együtt. Egy gondozott és egy családanya köszöntötte rövid beszéddel a székesegyházban.

Ferenc pápa köszönetet mondott a kilencgyermekes családanyának tanúságtételéért. Kiemelte, hogy ahol gyermekek és fiatalok vannak, ott sok áldozatot is kell hozni, de mindenekelőtt van jövő, öröm és remény. Vannak viták és problémák is, ami normális, de ezzel együtt közösen akarnak előrehaladni. Teréz anya nővérei segítik a családot, amiért köszönetét fejezte ki nekik a Szentatya. A szerzetesnők nem félnek kilépni és közel lépni az emberekhez, Isten kinyújtott kezének jeleként. Tevékenységük miatt az angyalokhoz hasonlította őket a pápa. Amikor a hit nem fél elhagyni a kényelmet, és bátran kilépni, a Mester legszebb szavait valósítja meg: „Szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket” (Jn 13,34). A misszionárius hit a Szeretet Misszionáriusaihoz hasonlóan az utcákon, a városnegyedekben, a közösségekben jár konkrét gesztusokat cselekedve.

A pápát köszöntő másik gondozott, Vlagyimir szavaira reagálva a Szentatya örömmel nyugtázta, hogy testvérekre talált segítőiben. Ezáltal megélte, hogy mindannyian Isten szeretett gyermekei vagyunk. Az Úr legnagyobb öröme, ha látja, hogy újjászületünk, ezért sosem fárad bele, hogy új lehetőségeket adjon számunkra. Nagyon fontosak tehát az emberi kötelékek, hogy azt érezzük, egymáshoz tartozunk, hogy minden élet számít, és ezért készek vagyunk áldozatokat hozni. A pápa arra hívta a jelenlevőket, hogy továbbra is építsenek kapcsolatokat. Jézus meghívta a tanítványokat, és ma is mindannyiunkat hív, hogy továbbra is ültessük el országának magvait, és terjesszük azt.

A találkozó végén Ferenc pápa személyesen köszöntötte az egyházi karitatív szervezetek által gondozottak tíz képviselőjét.

* * *

1719-ben az északi nagy háborút követően Svédország átengedte Észtországot az Orosz Birodalomnak, és ekkor vezették be a vallásszabadságot. A protestáns svéd uralom idején, 1561-től ugyanis a katolicizmust betiltották. A tallinni kis plébániaközösség 1799-ben nyitotta újra a hosszú ideje bezárt Szent Katalin-kolostor korábbi refektóriumát istentiszteleti helyként. 1841-ben terveztek ezen a helyen egy új templomot, amely ma az észt főváros katolikus székesegyháza. Az építkezés 1845-ben fejeződött be, a templom homlokzata 1920 és 1924 között újult meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő