Az etiópiai Tigrében gyerekek milliói szenvednek alultápláltságtól – nap mint nap romlik a helyzet

Kitekintő – 2022. január 24., hétfő | 17:50

Tigré tartományban nap mint nap romlik a humanitárius helyzet: több millió gyermek szenved alultápláltságtól, az éhínség a felnőtt lakosságot is érinti, köztük az otthonuk elhagyására kényszerült embereket. Betegség és halál sújtja őket, különösen a gyermekeket, időseket, a krónikus betegség vagy Covid-19 miatt magas kockázati csoportba tartozó embereket.

Az etióp katolikus adigrati egyházmegye karitatív titkársága (ADCS) számolt be az egyre súlyosabb humanitárius krízisről a Fides missziós hírügynökségnek. Az alexandriai rítusú sui iuris egyházhoz tartozó eparchia az Addisz Abeba-i metropólia része.

2020 novemberétől 2021. június közepéig az egyházmegyei karitatív titkárság és a szerzetesrendek számos ember életét mentették meg a háborús helyzetben. Ugyanakkor a többszörös korlátozás: a mozgásszabadság biztonsági okokból kihirdetett korlátozása, a készpénzfelvételi limit, illetve az alapvető élelmiszerek hiánya miatt a humanitárius segítségnyújtás a főbb utak mentén fekvő városokra és körzetekre korlátozódott. A helyzetet tovább rontotta a földi és légi közlekedés blokádja.

„Más humanitárius szervezetekhez hasonlóan mi sem tudtunk reagálni a szükséghelyzetekre, nem értük el a háború sújtotta embereket, nem tudtuk enyhíteni a szenvedésüket” – panaszolta a missziós hírügynökségnek Abraha Hagosz atya, egyházmegyei igazgató, aki többek között a Lideta Mikrofinanszírozási Intézetnek is vezetőségi tagja.

A Tigré régióban zajló harcok miatt a humanitárius segélyek szállítása tavaly december 14. óta szünetel; a harcok elvágják a segélyszállítmányok útvonalát. Hetente több mint 800 ezer ember szorul rá a rendszeres támogatásra, azonban január 6. és 12. között mindössze 10 500-an jutottak élelmiszersegélyhez. Ez a legalacsonyabb arány tavaly március óta – tájékoztatott az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatala (OCHA). Partnereik arról számoltak be, hogy a megmaradt élelmiszerkészletekből mindössze 28 ezer embernek tudnak segíteni. (Forrás: Fides.org)

A súlyos humanitárius válság mindennap, minden órában több száz ártatlan áldozatot követel. A harcok kezdete, különösen is 2021. június 28. óta minden eddiginél súlyosabb krízist okozott a háború, mely válogatás nélkül gyilkoló légicsapásokat is jelent, vadászrepülőkkel, helikopterekkel, drónokkal. Etnikai alapú támadások és vérengzések sújtják a civil lakosságot; lerombolják otthonaikat, több millió embert kitelepítettek; a nők elleni erőszak tönkretette sok asszony és lány életét és családját; a gazdaság, az intézmények, a szociális infrastruktúra romokban; a kulturális és vallási örökség pusztulóban. Emberek milliói élnek nagyon rossz mentális állapotban, állandó rettegésben.

„A teljes lakosságot megfosztották az alapvető emberi jogoktól: a méltó élettől; a biztonsághoz, oktatáshoz, élelemhez, vízhez, humanitárius segítséghez való jogától… Az ország mindennapi valósága a szenvedés, a halál, a megelőzhető betegségek elleni gyógyszerek hiánya. Minden további késlekedés jóvátehetetlen katasztrófához vezet – az egyéni emberi életekben és az egész generáció társadalmi szövetében egyaránt.

A titkárság kiemelte, hogy az adigrati katolikus egyházmegye, amely teljes Tigrét lefedi, rendkívüli válságot él át, azonnali segítségnyújtásra lenne szükség többek között a többi humanitárius szervezet és a nemzetközi közösség részéről.

„Arra kérjük partnereinket és a többi segélyszervezetet, hogy továbbra is sürgessék a nemzetközi közösséget, az ENSZ-t, az emberi jogi szervezeteket, a nemzetközi kormányzati ügynökségeket és a nemzetközi diplomácia képviselőit, hogy gyakoroljanak nyomást a párbeszéd és a béke, a humanitárius segélyhez, az alapvető szolgáltatásokhoz és ellátáshoz való korlátlan hozzáférés érdekében, ami minden egyes embernek elidegeníthetetlen joga” – zárta szavait Abraha Hagosz atya.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org

Fotó: Fides.org/Caritas.ch; Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Az adigrati székesegyház.