Betegsége ellenére sem bocsátják szabadon az indiai Stan Swamy atyát

Kitekintő – 2021. május 21., péntek | 14:47

A jezsuita szerzetespap barátai és hozzátartozói május 15-én sajtótájékoztatón közölték: attól tartanak, hogy Stan Swamy atya elkapta a koronavírust a mumbai Taloja túlzsúfolt börtönében, ahol fogva tartják.

Stan Swamy atya több mint hét hónapja van börtönben, terrorizmus és lázadás vádjával.

Az idős és Parkinson-kórban szenvedő jezsuita szerzetespap ügyvédje és hozzátartozói szerint Covid-19-vírussal fertőződött meg a mumbai börtönben, de nem kap megfelelő ellátást. A fegyintézetben számos pozitív esetet regisztráltak; Mumbai az Indiát is sújtó Covid-járvány második nagy hullámának egyik epicentruma. Irudaya Swamy elmondta, hogy a bátyjával folytatott legutóbbi telefonbeszélgetése során a szerzetes lázra, hasmenésre, ízületi fájdalmakra és megfázásra panaszkodott, amelyek a Covid-megbetegedés tünetei is.

Arockiasamy Santhanam atya, jezsuita ügyvéd, aki a jezsuita rend nevében nyomon követi az esetet, a Matters of India online katolikus újságnak elmondta: kapcsolatba kíván lépni az Emberi Jogok Nemzeti Bizottságával (Nhrc), hogy kérje, küldjenek orvosi csoportot a fogvatartottak egészségi állapotának ellenőrzésére, és szorgalmazzák a szükséges intézkedések bezetését. A beteg fogvatartottakat, köztük Stan Swamy atyát helyezzék át olyan intézményekbe, ahol kezelhetik őket – hangsúlyozta a jezsuita ügyvéd.

Arockiasamy Santhanam SJ a sajtótájékoztatón elmondta: a bizottság több olyan protokollt fogalmazott meg, amelyeket szigorúan be kell tartani a börtönökben, de úgy tűnik, hogy Talojában nem követik azokat, és a börtön hatóságai nem tartják tiszteletben az Emberi Jogok Nemzeti Bizottságát.

Tizenöt másik embert is letartóztattak Stan atyával, ugyanazon vád alapján. „Kérjük, hogy Stan Swamy atyának és a többi súlyos állapotban levő fogvatartottnak azonnal biztosítsák az életmentő kezeléseket. Ha a kormánynak erre nincs lehetősége, engedje szabadon a szerzetest óvadék ellenében, hogy megfelelő orvosi kezeléshez jusson. Ellenkező esetben a kormány lesz felelős a következményekért” – figyelmeztetett a sajtótájékoztatón Arockiasamy Santhanam SJ ügyvéd.

*

Az indiai jezsuitát október 8-án tartóztatták le tizenöt másik társadalmi aktivistával együtt, akik az őslakosok jogaiért küzdenek. Terrorizmus és a maoista lázadókkal való együttműködés vádjával vetették börtönbe őket. Az indiai hatóságok eddig elutasították Stan Swamy atya óvadék elleni szabadon bocsátását, idős kora és betegsége ellenére is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria