Nem lehetünk szűkkeblűek, önmagunkat kell adnunk – Átadták a Caritas Hungarica díjakat Budapesten

Hazai – 2023. október 7., szombat | 17:15

A Katolikus Karitász Caritas Hungarica díjjal ismeri el azon önkéntesek munkáját, akik kitartóan és áldozatosan szolgálják rászoruló embertársainkat. Idén 38 önkéntes részesült az elismerésben, akik október 7-én, az újbudai Magyar Szentek templomában vehették át a díjakat ünnepi szentmise keretében.

Ma azokat ünnepelték, akik egész évben gondoskodó szolgálattal vették körül a rászorulókat. A Magyar Szentek templomában megteltek a padsorok. Magyarország minden egyházmegyéjéből érkeztek önkéntesek, hogy részesei legyenek az eseménynek, amelyen a katolikus segélyszervezet köszönetet mond mindannyiuk munkájáért, és Caritas Hungarica díjjal ismeri el a kiemelkedő szolgálatot.

A szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke mutatta be. Nagy számban koncelebráltak paptestvérek, képviselve minden egyházmegyét.

Écsy Gábor, a Karitász igazgatója köszöntötte az ünneplőket: Spányi Antal megyéspüspököt, Herczeg Anita asszonyt, a Karitász jószolgálati követét, a paptestvéreket, az egyházmegyei igazgatókat, és mindazokat, akik az egyházmegyékből eljöttek az ünnepi alkalomra.

Mária ünnepén gondolkodjunk el rajta, hányszor szenvedi el az Egyház éppen belülről sebeit? Vajon életünk az Egyház dicsőségére szolgál, tevékenységünk a szeretetről beszél? Épít?

– Spányi Antal lelkiismeretvizsgálatra kérte az egybegyűlteket.

Mindazok, akik köztiszteletet érdemlő tevékenységet végző szervezetek tagjai, joggal büszkék. Így lennénk mi is egyháztagok, ami nem privilégium követelése, hanem a hitvalló módon kiállás az Egyház tanítása mellet – utalt a közelmúltban ismertté vált népszámlálási adatokra.

Sok zavar van körülöttünk, de nekünk küldetésünk, hogy megvalljuk a hitünket.

Hogyan tudunk képessé válni a hitvallásra? Tudatosítanunk kell, hogy a

 

Krisztus alapította közösséghez tartozunk, mely szenteket nevel, kultúrát teremt, és évszázadokon átívelően is utat mutat az emberiségnek.

Ferenc pápa arra kér minket, figyeljünk a Szentlélekre, aki útmutatásával előre viszi az Egyházat és az emberiséget. Feladatunk a belső megújulás, amelynek tettekben való megmutatása ezt az utat jelöli ki számunkra.

A belső megújulás során meggyógyul az ember lelke, elmúlik a félelem, a sértettségek és minden, ami megkötözne és lehúzna. Szabaddá válunk a tanúságtételre.

Tanuljunk meg imádkozni, egészen Istenre figyelve. Szeretetét befogadva alakítsuk életünket, mondjunk kérő imát, de ne úgy, hogy Isten akaratát a miénkhez igazítjuk, hanem úgy, hogy odaadjuk magunkat Istennek, hogy Isten általunk tudjon tenni a világban. Imádkozzunk azért, hogy Isten alkalmas eszközei legyünk.

A Karitász munkatársai ezen az úton járnak, s az „első vonalban” vannak. Isten sokat vár tőlünk, mert sokat adott értünk: egyszülött fiát. Mi sem lehetünk tehát szűkkeblűek: nekünk is önmagunkat kell adni. Hadd építse Isten velünk és rajtunk keresztül országát – biztatta a Karitász önkénteseit Spányi Antal.

Herczeg Anita egy számára meghatározó történettel mutatta be, mit jelent igazán segíteni. Ehhez a Szentírás egy történetét idézte: Kafarnaumban nagy tömeg vette körül Jézust, amikor egy bénát akartak elé vinni. Négy ember, hordágyon szállítva őt tört utat a tömegben. Látták, hogy nem tudnak bejutni a házba, de mégsem adták fel: kibontották a tetőt, hogy a nyíláson át engedjék le beteg testvérük hordágyát. Négyen küzdöttek azért, hogy pártfogoltjukat eljuttassák Jézus közelébe. Négy lehetetlent nem ismerő, teherbíró, másokat is hordozni tudó segítő elszántsága ez, akik képesek a találékonyságra.

Adni – ehhez szeretet és erő kell, hozzá és emberség és szív – fogalmazott Herczeg Anita. Most azoknak mondunk köszönetet, akik, ha kell, „hordágyat cipelnek, tetőt bontanak”, hogy célba juttassák a segítségre szorulót. Ebben a kitüntető pillanatban őszintén

köszönetet mondunk másokra figyelő életükért”

– mondta a Karitász jószolgálati nagykövete.

A díjazottak odaadását és elhivatottságát Écsy Gábor méltatta. (A díj rövid ismertetőjét, az idei díjazottak névsorát, illetve méltatásukat IDE kattintva olvashatják.)

A Karitász igazgatója elmondta, a díjjal idén 38 önkéntes munkáját ismerték el, akik kiemelkedő módon és rendszeresen segítenek, fizikai és lelki úton egyaránt.

 

A kitüntetettek névsora egyházmegyénként:

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Raffay Zoltánné
Rektor Józsefné

Egri Főegyházmegye

Gyarmaty Zoltánné
Ládiné Nagy Nikoletta
Török József

Esztergom–Budapesti Főegyházmegye

Gregor Jánosné
Hernád Sándor
Muszely Pálné

Győri Egyházmegye

Csapóné Obendorfer Erika
Kránitz Péter
Tóth János

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Belányi Józsefné
Füleki Gyuláné
Nagy Ferencné

Kaposvári Egyházmegye

Lempach Gabriella
Stix József Istvánné
Luczáné Egerszegi Ágota

Miskolci Egyházmegye

Csanálosiné Bolacsek Anita

Nyíregyházi Egyházmegye

Kerekes András Attila

Pannonhalmi Területi Főapátság

Honner Lászlóné

Pécsi Egyházmegye

Hurton Antal
Martina Erzsébet
Novothné Bán Erzsébet

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Bauer Ferenc
Modok-Kaszás Edit
Papp Lajosné

Székesfehérvári Egyházmegye

Göttli Miklós
Grüll Józsefné
Szloboda Balázsné Krisztina

Szombathelyi Egyházmegye

Finy György
Gál Lászlóné
Pál Józsefné

Váci Egyházmegye

Battyányi Józsefné
Csizmadia Mihályné
Gajdos Endréné

Veszprémi Főegyházmegye

Migray Emődné
Nagy Sándorné
Szanatiné Könyves Györgyi

A 12. alkalommal átadott,  2012-ben alapított díjat Zagyva Richárd mutatta be Mint elmondta, az elismerés célja kifejezni a Katolikus Karitász önkéntesei felé, hogy az Egyház nagyra értékeli a rászorulók számára nyújtott karitatív szolgálatukat.

Zagyva Richárd úgy fogalmazott, a közösségeket is buzdítani szeretné a karitatív tevékenységre Árpád-házi Szent Erzsébet példája nyomán. Ehhez állítják most példaképül azon köztünk élő híveket, akik Krisztus szeretetével önzetlenül segítenek a rászorulókon. A díjra minden évben egyházmegyénként legfeljebb három plébániai önkéntes karitászmunkatársat javasolhat a helyi karitászigazgató.

Végül a díjazottak nevében Török József, az Egri Főegyházmegyéhez tartozó a tiszafüredi Salkaházi Sára Karitász Csoport vezetője mondott köszönetet. Hangsúlyozta, a díj köszönet és elismerés, és mindazoknak szól, akikkel együtt végzik ezt a szolgálatot. „Jó az Úr szőlőjében munkálkodni. Merítsünk ehhez továbbra is erőt az evangéliumból, hogy hittel, reménnyel és szeretettel forduljunk azokhoz, akik ezt várják tőlünk” – fogalmazott.

A szentmise után Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója, valamint az adott egyházmegyei igazgató átadta az érintetteknek a Caritas Hungarica díjat, köszönetet mondva a díjazottaknak.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria