Elhunyt Gesztesy András főiskolai tanár, tiszteletbeli kanonok

2018. október 26., péntek | 11:41

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva és a feltámadás reményében tudatja, hogy Gesztesy András atyát életének 71. évében, 2018. október 22-én magához szólította az Úr. Több mint tizenöt éven keresztül volt a pécsi hittudományi főiskola teológiatanára.

Gesztesy András 1947. szeptember 11-én született Pécsett. 1975. június 22-én szentelték pappá. Tíz évig Dunaföldváron szolgált. Káplánként létrehozta a Pécsi Egyházmegye legfontosabb lelkipásztori közösségi hálózatát, énekkart alapított, akkoriban illegálisnak számító nyári táborokat, lelkigyakorlatokat és teológiai levelező tanfolyamot szervezett. 1989 után a hittudományi főiskola tanára lett Pécsett, és egyike volt azoknak, akik megalapították a Pécsi Tudományegyetem keresztény filozófia tanszékét, ahol tizenöt évig tanított.

Aktívan részt vett a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rendszerváltás utáni újraindításában. Papok, teológusok és hittanárok generációit vezette be a teológia művelésébe, az európai és a magyar kultúra ismeretébe.

Fundamentális és pasztorálteológiai kurzusain a hallgatók megismerhették a II. vatikáni zsinat szellemiségét, valamint a korszerű és az egyházi hagyomány gyökereiből táplálkozó gondolkodást.

Kritikus kérdéseivel, éles megjegyzéseivel és a lényeget felfedő humorával tanított hitből fakadó bátor gondolkodásra. Irodalmi és történelmi műveltségét a közös színházlátogatások és kirándulások során is megtapasztalhatták a hallgatók.

Saját bevallása szerint mindent óriási hévvel végzett: az ifjúság lelkipásztori szolgálatát, a fundamentális teológia oktatását és a keresztény filozófia tanítását; Jézus Krisztusról, Istenről és eszkatológiáról olyan hallgatóknak tartott előadásokat, akik soha nem jártak hittanra, és nem olvastak vallási tárgyú könyveket sem.

Életének utolsó percéig szenvedélyesen művelte a teológiát és tette fel azokat a kérdéseket, melyekre reméljük, hogy Teremtőjéhez megtérve már választ talált.

Forrás:Pécsi Egyházmegye; PPHF

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

19:02
keresztesne-varhelyi-interju-munkacsy
„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” – Beszélgetés Munkácsy trilógiájáról

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténésszel próbáltuk megfejteni a képek üzenetét.

15:00
Útravaló – 2019. április 19., nagypéntek

Útravaló – 2019. április 19., nagypéntek

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle