Párkapcsolatra oktatnak felsőfokon – Elismerték a pécsi Nagy házaspár munkáját

Hazai – 2018. július 20., péntek | 10:05

Június elején adták át a családbarát szemlélet terjesztését elismerő Kopp-Skrabski-díjakat. A közönségdíjat Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa és felesége, Nagyné Dékány Judit nyerték el a családi életre nevelésben végzett hatékony tevékenységükért.

Nagy Péter és Nagyné Dékány Judit négy gyermekük felnevelése mellett házasságuk kezdetétől nagy hangsúlyt fektetnek a következő generáció nevelésére és lelki-szellemi támogatására. Kezdetben saját házukba hívtak meg fiatal párokat, ott tartottak házasságfelkészítő kurzusokat. Mindig igyekeztek példájukkal és személyes és szakmai tapasztalataikkal segíteni a rájuk bízottakat. Missziójuknak tekintik a fiatal házasok és jegyesek tanítását, a házassági létforma megőrzését. Eközben figyelmet szentelnek a kommunikáció és konfliktusmegelőzés területeire is. Több pécsi általános iskolában folytatnak önismereti tréninget, középiskolásoknak pedig önismeret mellett párválasztási témában tartanak előadásokat. Az egyetemistáknak Párkapcsolat felsőfokon című előadás-sorozatot indítottak, amelynek alkalmain mindig rekordszámú fiatal vesz részt, hogy választ kapjon azokra a kérdésekre, melyeket otthon vagy az iskolában nem tud vagy nem mer feltenni.

A Pécsi Egyházmegye munkatársai a díjról és az egyházmegyében végzett tevékenységéről kérdezték Nagy Pétert.

– Gratulálunk a Kopp-Skrabski-díjhoz! Mit jelent ez az elismerés Önöknek?

– A Kopp-Skrabski-díjjal a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány a társadalom lelki egészségéért, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért és a kívánt gyermekek megszületéséért hatékonyan munkálkodókat ismeri el. A jelölés majdnem egyenrangú magával a díjjal, hiszen nagyon értékes munkát végző személyek és házaspárok kerültek a jelöltek közé. A közönségdíjra tudtunkon kívül jelöltek minket a feleségemmel, ráadásul minderről a szavazás során sem tudtunk, így mi nem is vettünk részt a „kampányban”. Éppen ezért megtisztelő, hogy a legtöbben úgy érezték, kiemelkedő az a munka, amit feleségemmel a családi életre nevelés területén végzünk.

– Mikor és hogyan kezdtek foglalkozni ezzel a területtel? Mi motiválta és motiválja a mai napig a munkájukat?

– Még csupán jegyesek voltunk Judittal, amikor egy rokon házaspárral beszélgetve szóba került, mitől működik jól egy házasság. Afféle instrukciókat fogalmaztak meg: melyek azok a belső rendező elvek, amelyek a harmonikus párkapcsolatot segítik. 1992-ben megalakult egy családterápiás intézet, ahol segítőnek hívtak minket konfliktuskezelési tréningekre. Ezeken az alkalmakon mi is elsajátítottuk a konfliktuskezelés alapjait, számos olyan szituációval találkoztunk, amit addig tapasztalatból nem ismertünk. Ekkor indult el a párkapcsolati kommunikációs tréningünk, amit később jegyesoktatás követett, most pedig párkapcsolati műhelyt vezetünk. Kialakult körülöttünk egy hasonló élethelyzetben lévő társaság, azaz szentségi házasságban élő párok, valamint a Házas Hétvége mozgalomból is megismertünk sok családot. Ezen tapasztalatoknak alapján kezdtük el alkalmazni, továbbadni azokat a módszereket, melyeket különféle tréningekkel elsajátítottunk.

– Mik ezek a módszerek? Melyek azok a szabályok, amelyeket minden házaspárnak meg kellene ismernie?

– Nehéz általánosságokat megfogalmazni. Mindenképpen fontos, hogy legyen a családban egyfajta rendezőelv, legyenek szabályok. Meg kell tanulni, hogy vitatkozni jó, hiszen a vita megelőző módszer lehet. A vita során kihangosítjuk azokat a problémás jelenségeket, helyzeteket, melyek már eddig is jelen voltak.

– Miért indult el iskolai keretek között a családi életre neveléssel foglalkozó program?

– Ahogy felnőttek a gyerekeink, azt láttuk, hogy nagyon sok fiatal nem lát maga körül működő házasságokat, nem tudja eltanulni a családban a konfliktushelyzetekben használható megoldási stratégiákat. A magunk eszközeivel ezeket szeretnénk megismertetni a fiatalokkal. A családi életre nevelés programot a 10–14 éves korosztályban vezetjük. A középiskolásokkal az életstratégiáról beszélünk, a fiatal felnőtteknek pedig a Párkapcsolat felsőfokon című kurzust vezetjük. A keresztény hit alapján kidolgozott képzésen a résztvevők őszintén beszélhetnek önismereti, szexualitással és konfliktuskezeléssel kapcsolatos kérdésekről. A fiatalok visszajelzései alapján elfogadottak és népszerűek ezek a kurzusok. A felnőtté válás útján a következő lépés, amikor jegyesoktatáson találkozunk a párokkal, és törekszünk bevonni új családokat is a Házas Hétvége mozgalomba. Mindezt azért tartjuk fontosnak, mert nem mindegy, milyen értékközösség vesz körül minket. Mottónk Szent Pál intése: „Az asszony engedelmeskedjék férjének, akárcsak az Úrnak… Férfiak, szeressétek feleségeiteket, ahogy Krisztus is szerette az Egyházat és feláldozta magát érte.” (Ef 5,22–25)

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria