Emlékezzetek meg rólunk imáitokban! – Beszámolók a földrengés sújtotta török és szír területekről

Kitekintő – 2023. február 8., szerda | 18:14

A Törökországot és Szíriát sújtó földrengés után, február 6-án délután a Vatican News olasz nyelvű műsora személyes beszámolókat gyűjtött össze helyi egyházi képviselőktől. A súlyos katasztrófahelyzetről beszámolt Antoine Audo SJ, Aleppó káld-katolikus püspöke, Paolo Bizzetti SJ püspök, Anatólia apostoli helynöke, valamint Ibrahim Alsabagh OFM atya, aki éveken át plébános volt Aleppóban.

Az eddigi adatok szerint több mint 11 ezren életüket veszítették és 56 ezren megsérültek a 7,8-as erősségű földrengés következtében, amely vasárnapról hétfőre virradó éjszaka rázta meg Törökország déli és Szíria északi területét. Mindkét ország több tucatnyi városában számos épület dőlt romba. Az áldozatok száma egyre növekszik, mivel sokan rekedtek a romok alatt.

Az európai karitászszervezetek – köztük a Katolikus Karitász is – mozgósították erőiket a földrengés által sújtott lakosság megsegítésére, az Olasz Püspöki Konferencia pedig azonnal 500 ezer eurót különített el elsősegélyként.

„A harmadik emeleten voltunk, a félelem óriási volt, és most az összes ember az utcán van, a hidegben és az esőben” – magyarázta hétfő délután a Vatican News olasz nyelvű műsorában Antoine Audo püspök. A telefonvonalak nem működnek jól, a kommunikáció korántsem egyszerű. „Nem vagyunk hozzászokva az ilyen eseményekhez, ez az első alkalom, hogy ehhez hasonlót látok Aleppóban” – mondta a főpásztor, miközben a háttérben mentőautók szirénáztak.

„Ma éjjel (február 6-án – a szerk.) a püspökség bejáratánál vagy máshol alszunk, majd meglátjuk. Nagy a félelem, rengeteg a kár, a székesegyházban is. A földrengés könyvtárakat pusztított el, házakat döntött romba, apokaliptikus a helyzet” – számolt be Aleppó káld püspöke, hozzátéve, hogy voltak, akiknek sikerült megmenekülniük, annak ellenére, hogy lakóhelyük félig összeomlott.

A főpásztor arról is beszámolt, hogy sokan autójukban ülnek mobiltelefont tartva kezükben, és megpróbálnak kapcsolatot teremteni rokonaikkal, ismerőseikkel. „Nagyon szomorú a helyzet, és jelenleg mentőeszközökre, villanyáramra van szükségünk” – jelölte meg a legszükségesebb dolgokat a főpásztor.

Paolo Bizzeti, Törökország ázsiai régiója, Anatólia apostoli helynöke elmondta: „Itt több száz halálos áldozatról van szó, de az epicentrum területén több ezer ember veszítette életét.” Egy kórház összeomlott, egy másik használaton kívül van, több mint kétszáz lakóhely semmisült meg, de nehéz eljutni azokra a területekre – mondta, hozzátéve, hogy azonnal felvette a kapcsolatot a karitásszal, sürgősen meg kell szervezni a segítségnyújtást, a romok alatt rekedtek mentését. A légi összeköttetés szünetel, az antiókhiai repülőtér is megrongálódott.

Paolo Bizzeti SJ püspök számolt be arról, hogy az iskenderuni székesegyház (Angyali üdvözlet bazilika) összeomlott.

Laura Stopponi, az olasz karitász európai irodájának vezetője emlékeztetett, hogy „a földrengések állandóak Törökországban”, de hasonló erejű földmozgás már nagyon régen történt. A mostani természeti katasztrófa nagy területet érintett, olyan térségeket is, ahol nagyon sok a menekült és nagyon alacsony a hőmérséklet. Az interjú készítése közben is erős utórezgések voltak.

A törökországi karitásznak van egy folyamatban lévő projektje a menekültek számára, az anatóliai egyházmegyei karitásznak pedig sok önkéntes munkatársa van a közösségekben, akikkel már évek óta együtt dolgoznak – mondta el az olasz karitászvezető. Hozzátette, hogy ezekben az esetekben nagyon fontos az azonnali beavatkozás, de jelenleg csak az adománygyűjtés valósítható meg, mert az érintett területek nagyon nehezen közelíthetők meg. A török kormány éppen azért kért nemzetközi segítséget, mert nem könnyű eljutni a földrengés által sújtott nagy kiterjedésű területre.

Ibrahim Alsabagh ferences szerzetes évekig volt az aleppói Szent Ferenc-templom plébánosa; most pedig pár napja Názáretben van, és onnan követi nyomon közössége sorsát. „A helyzet nagyon nehéz, legalább 36 ház omlott össze Aleppóban, a halottak száma meghaladja az ötvenet. Több mint kétszázan megsérültek, de a tragédia az, hogy még mindig több százan vannak a romok alatt” – mondta el hétfőn a ferences atya. „Házak, egész épületek dőltek össze, utak rongálódtak meg, a Szent Ferenc-templomunk is megsérült” – mondta.

Hétfőn este Aleppóban megteltek a templomok emberekkel, akiket élelemmel látnak el és szállást biztosítanak számukra. „Senki sem akar hazamenni, mert mindenkit félelemmel tölt el a további erős földmozgások lehetősége és a lakóhelyek bizonytalan állapota” – magyarázta Ibrahim Alsabagh.

A Szent Ferenc-templomban és kolostorban hétfőn éjszakai menedékhelyeket alakítottak ki. Bár nem mindenkinek jut matrac, takarókat tudnak biztosítani, hogy védekezzenek a hideg ellen, ugyanis az előrejelzések szerint éjszakánként továbbra is nulla fok alá süllyed a hőmérséklet.

Az aleppói Szent Ferenc-plébánia Facebook-oldalán adtak hírt, hogy február 7-én, „egy nehéz és hosszú, félelemmel és nehézségekkel terhelt éjszaka után a családok elkezdtek visszatérni otthonaikba, hogy ellenőrizzék azok állapotát, mivel a déli órákban az utórengések megszűntek. Csak néhány ember maradt az óvóhelyeken, körülbelül ötvenen. Pontosan este 6.30-kor erős utórengés következett be, ennek eredményeként az emberek ismét a templomi óvóhelyekre siettek.

Az apostoli nuncius (Mario Zenari – a szerk.) éppen ekkor érkezett meg, hogy osztozzon Aleppó népével a nehéz pillanatokban, közvetítse számukra a Szentatya üdvözletét, illetve hogy megerősítse és kitartásra bátorítsa őket. Egyházunk a jelenlegi körülmények között továbbra is biztosítja minden ember alapvető szükségletét, a fűtést, a vizet, az élelmet és egyebeket, amennyire csak lehetséges. Emlékezzetek meg rólunk imáitokban!”

Ibrahim Alsabagh ferences atya osztotta meg hétfőn délután a szomorú hírt Imad Daher szír görögkatolikus melkita pap haláláról, akinek holttestét órákig tartó keresés után találták meg a romok alatt Aleppóban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; aleppói Szent Ferenc-plébánia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria