Esztergomból Mátraverebély-Szentkútig – Huszonöt éves a ferences zarándoklat

Megszentelt élet – 2019. március 17., vasárnap | 17:59

Augusztusban immár huszonötödik alkalommal indul útnak a ferencesek által szervezett, más szerzetesrendek közreműködésével Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig tartó zarándoklat.

„A most pillanatát megragadni, és abban jól jelen lenni” – ezt gyakorolják a ferences ifjúsági zarándoklaton, amely idén Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én indul Esztergomból, és Szent István napján, augusztus 20-án érkezik Mátraverebély-Szentkútra.

A szervezés már kora tavasszal elkezdődik, hogy a kétszáz-kétszázötven zarándok nyugodtan végigmehessen az évről évre ismétlődő, gyönyörű útvonalon. Erről és a 25. ferences ifjúsági zarándoklatot illető más fontos kérdésekről beszélgetett Dobszay Benedek tartományfőnökkel Szerdahelyi Csongor. Az interjút itt hallgathatják meg.

E ferences ifjúsági zarándoklat ősképe és kiindulópontja a varsó-częstochowai zarándoklat. A 90-es évek első felében merült fel a gondolat, hogy legyen itthon is gyalogos zarándoklat: három ferences atya, Varga Kapisztrán, Magyar Gergely és Hegyi Bálint szervezte meg első alkalommal a szentkúti ifjúsági találkozót, majd ehhez kapcsolódóan az ifjúsági zarándoklatot.

A résztvevők – mint minden évben, idén is – augusztus 14. este találkoznak Esztergomban, ahol közös vacsora után ismertetőt hallhatnak az egész útról, a szállásokról, arról, hogy mire kell figyelni, továbbá lelkiségi dolgokról.

Forrás: Gloria.tv

Fotó: Ferencesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria