Ferenc pápa az amerikai CBS televíziónak: Az Egyház mindenki számára nyitva áll

Ferenc pápa – 2024. május 23., csütörtök | 15:59

A CBS (Columbia Broadcasting System) amerikai műsorszolgáltatónak adott, május 20-án sugárzott interjújában Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az Egyház mindenkit szeretettel vár, miközben tisztázta a Fiducia supplicans (Könyörgő bizalom) kezdetű dokumentum által engedélyezett áldások egyes szempontjait.

Emellett kritikával illette a béranyaságot, elítélte a mindig „rossz” ideológiákat, és megismételte a háborúban álló nemzetekhez intézett felhívását, hogy keressenek tárgyalásos megoldásokat a konfliktusokra. 

Ferenc pápa Norah O’Donnellnek, a CBS Evening News című esti műsor főszerkesztőjének adott interjújában megismételte a nyitott egyházról és a befogadás elvéről alkotott elképzelését, amelyek pápasága központi elemeit alkotják. A beszélgetést április 24-én rögzítették a Szent Márta-házban, és részben a 60 Minutes (60 perc) című műsorban sugározták. „Az evangélium mindenkié” – mondta a Szentatya, beleértve az összes bűnöst is, és figyelmeztetett,

hogyha az Egyház „vámellenőrző pontokat” állít fel, akkor megszűnik Krisztus Egyháza lenni.

Az azonos neműek kapcsolatának megáldását érintve, amelyet megemlít a Hittani Dikasztérium Fiducia supplicans kezdetű dokumentuma, tisztázta, hogy meg lehet áldani minden embert egyénileg, ám az azonos neműek kapcsolatát nem, mert az az „Egyház törvényével” ütközne.

Az újságíró emlékeztetett a pápa kijelentésére, miszerint „a homoszexualitás nem bűncselekmény”. „Nem. Ez egy emberi állapot” – kommentálta a pápa. A katolikus egyházfő elítélte a béranyaságot, hangsúlyozva, hogy „üzletté vált, és ez nagyon rossz. Nagyon negatív”. A CBS szerkesztője rámutatott, hogy egyes nők, például a meddők számára ez lehet az egyetlen remény. „Ez lehetséges. A másik remény az örökbefogadás” – válaszolta a pápa, sürgetve, hogy ne kerüljék meg az erkölcsi elvet.

Az egyesült államokbeli konzervatív püspökök kritikájával kapcsolatos kérdésre válaszolva Ferenc pápa azt mondta:

A konzervatív az, aki ragaszkodik valamihez, és nem akar előretekinteni. Ez öngyilkos hozzáállás, mert egy dolog a hagyományok figyelembevétele és a múltbeli helyzetek mérlegelése, egy másik pedig az, hogy egy dogmatikus dobozba zárjuk magunkat.”

Az interjúban, amely a gyermekek első – május 25-én és 26-án megrendezendő – egyházi világnapja előtt készült, ezután a gyerekekre helyeződött a hangsúly, kezdve azokkal, akik a háborúk miatt szenvednek Gázában, Ukrajnában, akik „elfelejtették, hogyan kell mosolyogni” – ismételte meg sokszor hangoztatott szavait a pápa. Megismételte a háborúban álló országokhoz intézett felhívását: „Mindannyian álljanak le! Állítsák meg a háborút! Meg kell találniuk a módját a béketárgyalásoknak! Törekedjenek a béke megteremtésére! 

A tárgyalásokkal elért béke mindig jobb, mint egy végtelen háború… Kérem, hagyják abba. Tárgyaljanak!” 

– nyomatékosította Ferenc pápa.

A gázai háborúra, az egyetemi tiltakozásokra és az erősödő antiszemitizmusra összpontosítva Ferenc pápa megismételte:

Minden ideológia rossz, az antiszemitizmus pedig egy ideológia, és ez rossz. Minden »anti-«, vagyis »valamiellenesség« mindig rossz.

Lehet kritizálni az egyik vagy másik kormányt, az izraeli vagy a palesztin kormányt. Annyit kritizálhatod, amennyit csak akarod, de ne legyél se antipalesztin, se antiszemita.”

Ferenc pápa a migránsok szenvedéseiről szólva elítélte a széles körben elterjedt közömbösséget, amit Poncius Pilátuséhoz hasonlított, aki mosta kezeit: „Sokan odakint látják, mi történik: a háborúk, az igazságtalanságok, a bűncselekmények... Ez közöny.

Kérem, engedjük, hogy érezzen a szívünk!

Nem maradhatunk közömbösek ezekkel az emberi tragédiákkal szemben! A közöny globalizációja nagyon rossz betegség.” Majd az újságíró által felhozott hírt, miszerint Texas állam megpróbál ellehetetleníteni egy, a mexikói határnál működő katolikus szervezetet, amely humanitárius segítséget kínál az okmányokkal nem rendelkező bevándorlóknak, úgy kommentálta, hogy az „tiszta őrület”. „A határt lezárni és az embereket ott hagyni őrület” – hangsúlyozta a pápa.

A migránsokat be kell fogadni. Aztán meglátjuk, hogyan kezeljük őket. Lehet, hogy vissza kell őket küldeni, nem tudom, de minden esetet humánusan kell mérlegelni.”

Az interjú az Egyházon belüli visszaélések kérdését is érintette. A pápa megismételte, hogy ez egy olyan bűncselekmény, amit „nem lehet tolerálni”. Egyúttal elismerte, hogy többet kell tenni e téren, mert „sajnos a visszaélések tragédiája óriási”, és gondoskodni kell arról, hogy ne csak büntessék ezeket, de soha többé ne is fordulhassanak elő.

A nők Egyházban betöltött szerepével kapcsolatban a pápa megismételte, hogy ők azok, akik „mindenféle változást” előidéznek, mert „bátrabbak a férfiaknál”, és „tudják, hogyan lehet a legjobban megvédeni az életet”. De „teret adni a nőknek az Egyházban nem azt jelenti, hogy szolgálatot ruházunk rájuk. Az Egyház anya, és az Egyházban a nők azok, akik elősegítik ezt az anyaságot” – jegyezte meg a pápa. A nők pappá szentelésének lehetőségére nemet mondott. „Ha a szent rendek felvételével rendelkező diakónusokról beszélünk, akkor az nem [lehetséges], de a nőknek mindig is volt diakónus szerepük, anélkül, hogy diakónusok lettek volna, nem igaz? A nők nagy szolgálatot tesznek mint nők, nem mint lelkipásztorok a szent rendeken belüli értelemben” – válaszolt Ferenc pápa.

A pápa továbbá erőteljes ítéletet mondott korunk klímaválságáról: „Sajnos elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahonnan nincs visszatérés” – fogalmazott az interjú második részében. „A globális felmelegedés komoly probléma. A klímaváltozás jelenleg a halálhoz vezető út.” A pápa szerint ez „egy kiprovokált helyzet”. „Ön a gazdag országokat hibáztatta…” – jegyezte meg az újságíró. „Jórészt igen – válaszolta Ferenc pápa –, mert azok teremtik ezt a helyzetet, hiszen gazdaságuk és energiájuk a fosszilis tüzelőanyagokra alapul.” Tehát ezek az országok „hozhatnak változást az iparuk és más tényezők miatt”, azonban „nagyon nehéz ezt tudatosítani.

Konferenciát szerveznek, mindenki egyetért, aláír, majd viszlát. De nagyon világosnak kell lennünk: a globális felmelegedés riasztó.”

Mint minden interjúban, itt is elkerülhetetlenül szó esett a pápa egészségéről: „Az egészségem? Jól van” – mondta mosolyogva a Szentatya. Ismét tagadta a pápaságról való lemondásának szándékát: „Ez eszembe sem jutott. Talán ha eljön a nap, amikor az egészségem már nem bírja tovább. Talán… mert az egyetlen bajom az a térdem, ami erősen javulóban van. De soha nem gondoltam a lemondásra.” Ami a tervezett utakat illeti, a szeptemberben Ázsiába és Óceániába, valamint Belgiumba és Luxemburgba tervezett, a Vatikán által megerősített utak mellett

a pápa megemlítette a lehetőséget, hogy az Egyesült Államokba látogasson a jövővel foglalkozó ENSZ-csúcstalálkozóra: „Ez nem biztos, ez egy lehetőség.”

„Ha elmegyek, akkor a békéről fogok beszélni. Ha lehetőség adódna, szívesen elmennék” – mondta Ferenc pápa a CBS amerikai televíziónak adott interjújában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria