Ferenc pápa fogadta a kamilliánus nagykáptalan résztvevőit

Ferenc pápa – 2022. május 18., szerda | 19:22

Május 16-án délelőtt fogadta Ferenc pápa a kamilliánius rend nagygyűlésének mintegy hatvan résztvevőjét, köztük György Alfréd atyát, a rend osztrák tartományának generális delegátusát. A betegápoló rend tagjaihoz intézett beszédében arra buzdította őket, hogy az irgalmas szamaritánus lelkületével, Jézus boldogmondásainak éltető erejével, az Úr akaratának közös keresésével végezzék szolgálatukat.

A „Mi a kamilliánus prófécia ma?” kérdés jegyében összegyűlt nagykáptalan tagjait a Szentatya arra bátorította, hogy a Lélekre és a rend történetére hallgatva keressenek új utakat az evangelizációra, hogy dinamikus hűséggel valósítsák meg Lellisi Szent Kamilltól örökölt karizmájukat.

Korunkat az individualizmus és a közöny jellemzi, amely gyakran magányt okoz és sok ember életét leselejtezi – mondta Ferenc pápa. – A keresztény válasz nem a jelen világ beletörődő elfogadásában vagy a múlt nosztalgikus visszasírásában áll, hanem a szeretetben, amely

a Gondviselésbe vetett bizalom éltető erejében képes szeretettel fogadni a jelenkort és abban tanúskodni az evangéliumról.

A kamilliánusok alapítója az irgalmas szamaritánus stílusát testesíti meg, hogy közel kerüljön „az út menti sebesült testvéreihez” – fogalmazott a pápa. – Ehhez ki kell lépni a zárt világ sötétjéből, és egy nyitott világot kell teremteni, ahol Jézus szemével lehet a szenvedésre, a betegségre és a halálra tekinteni. Engedelmes nyitottságra van szükség a Szentlélek felé, aki az apostoli dinamizmus lelke, továbbá merészségre, amellyel eddig ismeretlen utakat lehet felfedezni, élve a kamilliánus karizmában rejlő minden lehetőséggel.

A betegek, gyengék és idősek melletti szolgálatukat hassa át Jézus boldogmondásainak éltető ereje; szelíden és egyszerűséggel vigyék az örömhírt a szegényeknek és a legkisebbeknek, a szenvedőknek – buzdította a Szentatya a kamilliánius rend tagjait. –

Őrizzék meg az első szeretet emlékét, amellyel Jézus egykor meghódította a szívüket.

Szent Kamill teremtő gondoskodása jegyében működjenek együtt a Szentlélekkel az irgalmasság karizmájának megélésében, a világi munkatársaikkal és az egészségügyi dolgozókkal együtt. Tegyék ezt a mindenkivel való közösség szellemiségében, így ismerve fel az Úr akaratát, mert az Úr akaratának keresése a közösségben valósul meg – emelte ki Ferenc pápa.

A kamilliánus nagykáptalan résztvevőihez intézett beszédében a pápa megköszönte az Egyházban végzett értékes szolgálatukat, arra hívva őket, hogy továbbra is kínálják fel, mint egy tábori kórház minden rászorulónak. Az audiencia végén a Szűzanya pártfogását kérve apostoli áldását adta rájuk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria