Ferenc pápa július 4-én fogadja Putyin elnököt a Vatikánban

Ferenc pápa – 2019. június 7., péntek | 16:39

Ferenc pápa július 4-én fogadja a Vatikánban Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ez lesz a harmadik alkalom, hogy találkoznak. Először 2013. november 25-én, majd 2015. június 10-én folytattak négyszemközti megbeszélést.

2013-ban egy 35 perces magánmegbeszélést követően kölcsönösen megajándékozták egymást a hivatalos protokoll szerint. A pápa a Vatikáni Kerteket ábrázoló mozaikot, míg Putyin elnök egy Mária-ikont adott a Szentatyának. A hat évvel ezelőtti találkozó középpontjában a szíriai válság állt. A pápa sürgette az erőszak megszüntetését, és a konfliktus békés megoldását elősegítő konkrét kezdeményezéseket kért.

2015-ben az Apostoli Palota könyvtárában ötven percen át beszélgetett egymással Ferenc pápa és Putyin elnök. Ezt követte az orosz delegáció bemutatása és az ajándékok cseréje. A Szentatya egy érmet ajándékozott az orosz politikusnak, amely a béke angyalát ábrázolja, és egy igazságosságra épülő szolidáris és békés világ építésére szólít. Ezenkívül átadta az elnöknek Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítása egy példányát. Az orosz elnök egy aranyszállal horgolt képet ajándékozott a pápának a Megváltó Krisztusnak szentelt és a szovjet időkben elpusztított moszkvai székesegyház ábrázolásával.

A megbeszélés fő témája az ukrajnai konfliktus és a közel-keleti helyzet volt. Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a pápa őszinte és komoly erőfeszítéseket sürgetett a béke megteremtésére. Ami a Közel-Keletet, Szíriát és Irakot illeti, Ferenc pápa és az orosz elnök közösen fogalmazták meg, hogy ezekben a konfliktusok sújtotta térségekben is minél gyorsabban békét kell teremteni a nemzetközi közösség konkrét közreműködésével. Addig is biztosítani kell a társadalom minden tagjának életfeltételeit, beleértve a vallási kisebbségekét, kiemelt figyelemmel a keresztényekre.

Tizenkét évvel ezelőtt, 2007-ben XVI. Benedek pápa is audiencián fogadta a Vatikánban Vlagyimir Putyint. A szentszéki sajtóközpont akkori tájékoztatása szerint nagyon pozitív légkörben zajlott a találkozó. „Kiemelték a Szentszék és az Oroszországi Föderáció közötti jó kapcsolatokat, amelyeket mindkét fél tovább kíván fejleszteni, kulturális kezdeményezések révén is. Áttekintettek néhány közös érdeklődésre számot tartó kérdést, amelyek a katolikus, illetve az ortodox egyház kapcsolatait illetik. Aktuális nemzetközi kérdéseket is érintettek, különösen a Közel-Kelettel kapcsolatosan. Figyelmeztettek a szélsőséges és intoleráns jelenségekre, amelyek súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetek békés együttélésére. Meg kell őrizni a békét, elő kell segíteni a konfliktusok tárgyalásos úton való, békés megoldását” – írta a szentszéki sajtóközlemény 2007-ben XVI. Benedek pápa és Vlagyimir Putyin vatikáni találkozójáról.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria