Ferenc pápa találkozott a Vietnámban készült ikonikus háborúellenes fotó szereplőjével

Ferenc pápa – 2022. május 13., péntek | 12:20

Ferenc pápa a május 11-i, szerdai általános kihallgatás során találkozott Phan Thị Kim Phúckal, akit közel ötven évvel ezelőtt fényképeztek le, miközben egy vietnámi napalmtámadás elől menekült. Az asszonyt elkísérte a fotós, Nick Ut, aki Pulitzer-díjat kapott az ikonikus fotóért.

Phan Thị Kim Phúc és Nick Ut jól ismerik a háborút. 1972. június 8-án Vietnámban az amerikai agresszió eredményeként napalmbombák záporoztak a Saigontól (ma Ho Si Minh-város) mintegy 40 kilométerre nyugatra fekvő Trang Bàn falura. Nick Ut egyetlen felvételen „megörökítette” a gyermek – akkor még csak kilencéves – Kim elkeseredettségét, aki a tűz elől menekül, a napalm le is égette róla a ruháit. Ez a fénykép a 20. század egyik legikonikusabb képe lett. Kim, aki jelenleg 59 éves, elmondta: „Fél évszázaddal később, mint túlélő, megengedhetem magamnak, hogy azt mondjam: nem háborút akarunk, hanem békét. Mert a világnak békére van szüksége.” A béke iránti elkötelezettség jegyében a fotós és egykori alanya együtt dolgoznak a The Napalm Girl című dokumentumfilmen.

„Aznap reggel bombák záporoztak a falura; mindenki menekült” – emlékezik vissza a most 71 éves Nick, aki fotóriporterként az élvonalban volt. „Láttam egy bombát felrobbanni egy pagodán. Azt hittem, nincs bent senki, de a füstön keresztül megpillantottam Kim nagymamáját, aki egy halott kisbabát tartott a karjaiban. A következő, ami történt, az volt, hogy Kim segítségért kiabált. Egy fotó után abbahagytam a fényképezést, mert cselekednem kellett. Felkaptam egy vödör vizet, és ráöntöttem. Sok gyereket bepakoltam a furgonba, és bevittem őket a kórházba.” Nick a saigoni irodájába visszatérve előhívta azt a fotót, amely gyorsan a vietnámi háború történetét elmesélő felvétellé vált, majd a fényképpel elnyerte a Pulitzer-díjat.

Kimnek is megvannak a saját emlékei erről a napról. „Ez a kép folyton arra emlékeztet, hogy elvesztettem a gyerekkoromat. Csak idővel jöttem rá az értékére. Eleinte utáltam, megaláztatást láttam benne: a világnak kiszolgáltatott gyerek, miközben meztelenül kétségbeesetten kiált.” Kim hosszú ideig tartó kezelésben részesült: tizennégy hónapot töltött kórházban és tizenhét műtéten esett át.

Majdnem fél évszázaddal első találkozásuk után Kim és Nick együtt voltak jelen a Szent Péter téren, hogy találkozzanak Ferenc pápával, és ismét kijelentsék, hogy a háború őrület. Ezért adtak át a pápának egy másolatot arról a híressé vált fotóról – mindkettőjük aláírásával –, amely közel ötven éve a háborúra mondott nemet hirdeti.

Ferenc pápa szerdán, az általános kihallgatás keretében megismételte, hogy ellenzi a háborút, és üdvözölt két fiatal nőt is, akik egy másik konfliktus, az ukrajnai háború borzalmait élik át jelenleg.

Ők a mariupoli acélműben elbarikádozott Azov-zászlóalj ukrán katonáinak feleségei. A nehezen járó Ferenc pápa felállt, hogy üdvözölje őket. Megszorította kezüket, és imádkozott értük.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria