Ferenc pápa üzenete az élelmiszer-pazarlás csökkentésének világnapjára

Ferenc pápa – 2022. október 3., hétfő | 16:13

Ferenc pápa spanyol nyelvű üzenetet küldött az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a római székhelyű FAO tanácskozására szeptember 29-én, az élelmiszer-pazarlás csökkentésének világnapja alkalmából. Az élelmiszer nem lehet spekuláció tárgya – hangsúlyozza a Szentatya a FAO főigazgatójának, Csü Tung-jünek (Qu Dongyu) címzett üzenetében.

Bevezetőjében a pápa köszönetet mond a lehetőségért, hogy szólhat az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének tanácskozásán, amelynek célja, hogy rávilágítson egy olyan probléma súlyosságára, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni a mai nehéz időszakban.

Ha az élelmiszert elvesztegetés, pazarlás révén nem megfelelően használják fel, akkor kiszolgáltatjuk magunkat a „leselejtezés kultúrájának”, ami az alapvető értékek iránti érdektelenség megnyilvánulása; jelentéktelen dolgokhoz való ragaszkodás – fejti ki üzenetében Ferenc pápa, hangsúlyozva, hogy nagyon sok ember nem tud hozzájutni megfelelő élelemhez vagy az annak beszerzéséhez szükséges eszközökhöz, ami pedig minden ember alapvető és elsőbbségi joga. Szégyenletes és aggasztó, hogy kidobják vagy a hozzájutáshoz szükséges erőforrások híján veszni hagyják az élelmiszert – fűzi hozzá a Szentatya. – Az élelmiszer pazarlása sajnálatos tény, megosztja az emberiséget: valakinek túl sok van, mások számára a legalapvetőbb dolgok is hiányoznak; mindez növeli az egyenlőtlenségeket, igazságtalanságokat szül, és megfosztja a szegényeket mindattól, amire szükségük van a méltó élethez.

A mindennapi betevő falattól bármilyen oknál fogva megfosztott éhezők kiáltásának el kell jutnia a döntéshozókig – hansúlyozza üzenetében a pápa. – Semmilyen érdek nem hallgathatja el, nem fojthatja el az éhezők kiáltását. A világ élelmezés- és táplálkozásbiztonságának helyzetéről szóló idei jelentés (SOFI 2022) legfrissebb adatai szerint 2021-ben jelentősen nőtt az éhezők száma a földön, az emberiséget sújtó sokféle válság következtében is. Az újraelosztáshoz gyűjteni kell, nem pedig termelni, amit aztán kidobnak – mondta Ferenc pápa az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaihoz intézett beszédében már 2019. május 18-án is. „Az étel leselejtezése az ember leselejtezését jelenti!” – hangsúlyozza újra és újra a Szentatya.

Az egész nemzetközi közösséget mozgósítani kell, hogy véget vessenek a „bőség siralmas ellentmondásának”, amit Szent II. János Pál harminc évvel ezelőtt, 1992-ben, a Nemzetközi Táplálkozási Konferencia megnyitóján oly nagy tisztánlátással elítélt. A világban elegendő élelem van ahhoz, hogy senki ne feküdjön le korgó gyomorral! Több mint elegendő élelmiszert állítanak elő nyolcmilliárd ember táplálására. A kérdés valójában a társadalmi igazságosságra vonatkozik, vagyis arra, hogy hogyan szabályozzuk az erőforrásokkal való gazdálkodást és a vagyonelosztást. Az élelmiszer nem lehet spekuláció tárgya – hangzik a pápa erélyes felszólítása. – Az élet az ételen múlik. Botrány, hogy a nagy termelők a meggazdagodás jegyében a kényszerítő fogyasztási hajlandóságot szorgalmazzák anélkül, hogy figyelembe vennék az emberek valós szükségleteit. Hagyjanak fel végre az élelmiszerspekulációval! Hagyják abba végre, hogy az élelmiszer, amely mindenkinek alapvető java, kevesek számára az üzletelés eszköze legyen!

A pápa üzenetében arra is felhívja a figyelmet, hogy az élelmiszer-pazarlás jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez és ezáltal a klímaváltozáshoz, annak számos káros következményeivel együtt. A Föld, amelyet kapzsin kizsákmányolunk, fogyasztói túlkapásainktól nyög. A fiatalok mindenekelőtt azt kérik tőlünk, hogy gondoljunk rájuk, legyünk rájuk tekintettel; tárjuk ki szívünket, és mindent beleadva gondoskodjunk a közös otthonunkról, amelyet Isten adott nekünk, és amelyet meg kell őriznünk, jó cselekedetekkel válaszolva az általunk okozott rosszra.

Üzenete utolsó részében a pápa konkrét tetteket sürgetve kiemelte, hogy ilyen horderejű kérdésekben nem elégedhetünk meg szónoki fogásokkal. Itt az ideje, hogy cselekedjünk és a közjót keressük! Az államoknak, a nagy multinacionális cégeknek, szervezeteknek és magánszemélyek – kivétel nélkül mindenkinek – sürgősen, hatékonyan és őszintén válaszolniuk kell az igazságot követelő éhező emberek szívszorító kiáltására! Mindenki arra hívatott, hogy tudatosan és felelősségteljesen alakítsa át életmódját, hogy senki ne maradjon ki és mindenki megkaphassa a számára – mind mennyiségben, mind minőségben – szükséges élelmiszert. Tartozunk ezzel szeretteinknek, a jövő nemzedékeinek és azoknak, akiket gazdasági és egzisztenciális nyomor sújt. A Mindenható Isten áldja meg a FAO műveit az egész emberiség javára! – fogalmazott Ferenc pápa az élelmiszer-pazarlás csökkentésének világnapjára írt üzenete végén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria