Ferenc pápa üzenetet küldött a nemzetek közötti egyensúlyt előmozdító kubai konferenciára

Ferenc pápa – 2019. február 4., hétfő | 13:47

Január 28. és 31. között a havannai kongresszusi palotában tartották meg a IV. Nemzetközi Konferencia a Világ Egyensúlyáért címet viselő tanácskozást. Minden kontinensről részt vettek küldöttek a konferencián, amely egy nemzetközi projekt egy szakaszának záró eseménye volt.

A konferenciát az UNESCO által támogatott José Martí Nemzetközi Szolidaritás Projekt szervezte, melynek munkája hároméves szakaszokban zajlik. A mostani tanácskozás témái között szerepelt a kultúrák közötti párbeszéd jelentősége, az új társadalmi mozgalmak szerepe és kihívásai, elkötelezettség a békéért, az új információs technológiák kockázatai és reményei, a diszkrimináció minden formája elleni küzdelem. Foglalkoztak továbbá a fiatalok és a nők szervezeteinek, közösségeinek szerepével és annak szükségességével, hogy új gazdasági működést kell megteremteni, amely az emberek közötti, valamint az ember és a természet közötti harmonikus kapcsolaton alapszik; érintették a megbeszélésen a vallási szervezetek tevékenységét és hozzájárulásukat a békéhez; szó esett az őslakosok és az etnikai kisebbségek problémáiról, a fogyasztói társadalomról és a drogkereskedelemről is.

Ferenc pápa üzenetében kiemelte a tanácskozás céljának fontosságát, hogy egyesítsék a nemzetek közötti testvéri kapcsolatok megerősítésére irányuló törekvéseket a termékeny párbeszéden keresztül. A napjaink civilizációjának egyensúlyát veszélyeztető események láttán a jó szándékú emberek egyesítsék erejüket ilyen kezdeményezésekben, mint ez a konferencia, a pluralitás jegyében, hogy hitelesen szolgálják az embereket.

A pápa utalt a Laudato si’  kezdetű enciklikájára, amely szerint: aki az emberi személy méltóságát védi, a keresztény hitben megtalálja ennek az elkötelezettségnek legmélyebb érveit. A környezet pusztulásával csak úgy lehet szembenézni, ha feltárjuk okokat, amelyek az emberi és társadalmi pusztuláshoz köthetők. Ferenc pápa ezért hangsúlyozta, hogy ápolni kell a találkozás kultúráját, elsősorban a fiatalok között.

A Szentatya azon reményének adott hangot, hogy a konferencia hozzájárul egy testvériesebb civilizáció megteremtéséhez. Arra buzdította a résztvevőket, hogy a Szent II. János Pál pápa által a „világosság emberének” nevezett José Martí gondolataiból kiindulva keressenek hatékony alternatívákat.

Üzenetét a pápa José Martí egy idézetével zárta: „A Föld minden fája eggyé válik, amely majd mindig nagyon kellemes illatot áraszt: a szeretet fája lesz, amely sok erős ággal rendelkezik, hogy árnyékába menekülhessenek az emberek, mosolyogva és békében.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria