Gitáros énekkarok találkozója Nagycenken

Hazai – 2016. szeptember 16., péntek | 9:00

Immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg szeptember 10-én a „Zenei hidak a Fertő partján” elnevezésű gitárostalálkozót, melyen ezúttal is a Győri Egyházmegye nyugati felében működő énekkarok mutatták be tudásukat. Az eseménynek idén a nagycenki Szent István-plébániatemplom adott otthont.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A jelenlévőket Szalai Gábor nagycenki plébános köszöntötte, majd Horváth Imre, a találkozó főszervezője ismertette a programot. A csoportok először öt-öt dalt adtak elő, melynek során a hallgatóság változatos megközelítéseket, stílusokat tapasztalhatott meg.

A fertőszéplaki Spiritus együttes elgondolkodtató dalai után a csepeli vendégzenekar kamarazenei hangzással, a soproni Szent Orsolya-gimnázium, valamint a Szent István-templom énekkara pedig dicsőítő énekekkel lépett a közönség elé. A győri Gégény István új zenei köntösben mutatta be dalait, a fertőszéplaki Misericordias zenekar a budakalászi Pipó József legújabb énekeiből válogatott, emellett jutott idő a Völcseji Népdalkör, a győr-bácsai Berkenye zenekar, a győr-ménfői ifjúsági kórus és az acsalagi Fidélia együttes bemutatkozására is.

A műsorszámok közötti átszerelés közben Németh István fertőszentmiklósi plébános gondolatait hallhatták a jelenlévők az irgalmasságról. A kicsik elfoglalhatták magukat a templom melletti játszótéren, és a szervezők pedig mindenkit szeretettel láttak egy közös bográcsos ebédre.

Rövid énekpróbát követően este hat órakor kezdődött az ünnepi szentmise, melyet Beer Miklós aranymisés váci megyéspüspök mutatott be Szalai Gábor, Németh István és Boldvai M. Bertalan OPraem koncelebrálásával. A bevonulási ének után elsőként a helyi egyházközség képviselője köszöntötte a püspököt, ezután Csorba János nagycenki polgármester üdvözlő szavai következtek, majd Szalai Gábor helyi plébános olvasta fel Veres András győri megyéspüspöknek a találkozóra küldött levelét.

Beer Miklós szentbeszédében felidézte a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón szerzett élményeit, hosszan idézve Ferenc pápa beszédeit, kiemelve üzenetét, melyet mindannyiunknak tudatosítanunk kell az irgalmasság szentévében.

Ezt követően az aznapi evangélium kapcsán a főpásztor kiemelte, különleges helyen állhatunk itt, Nagycenken, e Széchenyiekhez kötődő helyen, s a legnagyobb magyar tevékenysége példa kell hogy legyen számunkra is.

Utolsóként püspöki székhelyét, Vácot említette a szónok, ahol a napokban tudományos konferenciát tartottak Európa jövőjéről. Ez is figyelmeztet felelősségünkre az erkölcsében meggyengült Európában élve – hangsúlyozta Beer Miklós. Végül pedig a Szentlélek segítségét kérte minden jelenlévőre, hitük megerősítéséért.

A szentmise végén a püspök aranymisés áldását adta az összegyűltekre.

A kivonulás után a találkozó zenészeiből verbuválódott, a szentmisén szolgáló együttes Gégény István vezetésével játszott a szentmise résztvevői számára.

A találkozó zárásaként elhangzott: a gitárosok jövőre szeptember 9-én, Fertőszentmiklóson találkoznak majd.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Keszei István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria