Hangverseny és a cigány közösségek virrasztása a missziós kereszt előtt Máriapócson

2018. március 6. kedd 14:42

A nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet énekkara, a Szent Damján Kórus adott koncertet március 4-én a máriapócsi kegytemplomban a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének nemzeti kegyhelyen való tartózkodása alkalmából, majd cigány közösségek tartottak virrasztást.

A nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet kórusa hét éve jött létre abból a célból, hogy a fogyatékkal élők egyhetes nyári tábora, a Szent Damján-tábor számára adományokat gyűjtsenek. Az énekegyüttes tagjai több országban tartottak már jótékonysági koncertet, hogy a bevételt a papnövendékek által szervezett tábor finanszírozására fordíthassák.

Fennállásának hét éve során az énekkar tagjai természetesen cserélődtek. A cél és a színvonal ugyanakkor változatlan maradt. Műsoruk magyar és idegen nyelvű imák, liturgikus énekek, illetve ezek feldolgozásából állt.

A nagyböjt harmadik, „kereszthódoló” vasárnapjának éjszakáján cigány közösségek énekhangja is betöltötte a máriapócsi kegytemplomot a Hodászi Görögkatolikus Egyházközség vezetésével.

Orosz István parókus, kegyhelyigazgató köszöntője után a missziós kereszt körül mécseseket gyújtottak a zarándokok. Ezután cigány nyelvű liturgikus imádság, majd kereszthódolás következett Kanyó Árpád hodászi parókus vezetésével. Az imádságokat az éjszakai virrasztás nyitó elmélkedése zárta keretbe, melyben a hodászi parókus a kereszt tapasztalatáról beszélt Jeruzsálemi Szent Kürillosz katekézise alapján.

Ezután közel másfél órán át imádság és vetítéssel kísért zenés elmélkedés zajlott a kegytemplomban, hasonlóan a keresztfelmagasztalás ünnepéhez kötődő cigánybúcsú éjszakai virrasztásához.

Az imádságos részeket a többi településről érkezett közösségek éneke és fohásza erősítette: jelen voltak zarándokok nemcsak Máriapócsról és Hodászról, hanem Kántorjánosiból, Nyírvasváriból, a nyíregyházi Huszár-telepről és Napkorról, valamint a debreceni roma szakkollégiumból is. Szocska A. Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó a végső áldás előtt mondott zárszavában azt kívánta, hogy a szent kereszt tegye széppé mindannyiunk életét.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye, Hodászi Görögkatolikus Egyházközség

Fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök