Hollywoodi sztár, és katolikus?

Kultúra – 2018. április 4., szerda | 19:58

Természetesen van ilyen, nem is egy. Némelyikük nagyon is nyíltan beszél a hitéről, mások szemérmesebben – de vállalják, megvallják az emberek előtt.

Az Aleteia nemzetközi katolikus portál összeállítása katolikus hollywoodi sztárokat vesz sorra, akik interjúkban beszéltek arról, hogyan élik meg hitüket, hogyan kísérte végig a hit eddigi pályájukat.

Gary Sinise

Gary Sinise-t leginkább a CSI: New York sorozatból ismerik, valamint a Forrest Gump, az Apolló 13 (1995) és a Halálsoron (The Green Mile) című filmekből. Házas, három gyereke van, és 2010-ben katolizált. Nagy szerepet vállal jótékonysági kezdeményezésekben, többek között 300 ezer iraki gyermek iskoláztatását támogatja a szervezet, amelynek munkájában részt vesz.

Mark Wahlberg

Mark Wahlberg színész, producer és családapa mindennap megy misére, még a forgatások idején is. „Amikor a hitet állítottam az életem középpontjába, fantasztikus dolgok történtek velem – mondta egy, a Catholic Heraldnak adott interjúban. – És ezt nem a szakmai dolgokra értem. Istent szeretném szolgálni, és jó ember szeretnék lenni… Az, hogy katolikus vagyok, a legfontosabb szempont az életemben.”

Pierce Brosnan

Pierce Brosnant mindenki ismeri, főleg mint James Bondot. A Catholic Heraldon Greg Kandra 2014-ben idézte a népszerű ír színész vallomását: „Katolikus vagyok, és ez már beépült a génjeimbe is.” Hite segítette át a felesége, majd a lánya halálát követő időszakon. „Mindig segít, ha a háttérből megtámogat egy kis ima. Akárhogy is nézzük, kell valami, ami fontos, és számomra ez Isten, Jézus, a katolikus neveltetésem, a hitem.”

Al Pacino

Gengszterfilmek állandó szereplője – és gyakorló katolikus. Fiatalkorában egyszer szakított a vallással, majd visszatért az Egyházhoz – épp a Keresztapa forgatása alatt. Egy interjúban azt mondta, csak néhány helyen viselkedhetett gyerekként: a templomban, az iskolában és a forgatásokon.

Mel Gibson

Mel Gibson – aki keresztnevét egy 5. századi ír szentről kapta – számos hollywoodi sikerfilmet rendezett, köztük a Passiót (2004), melyben szintén katolikus kollégája, Jim Caviezel játszotta a főszerepet. Nemrég, 2016-ban került a mozikba a magyarul A fegyvertelen katona címmel forgalmazott Hacksaw Ridge című filmje, melynek főhőse (Andrew Garfield) a hetednapi adventista felekezethez tartozik, és csak orvosi szolgálatra hajlandó a harctéren. A kilencgyerekes Gibson soha nem rejtette véka alá, hogy hite mekkora inspirációt jelent munkájában. Maga is átment nehéz időszakokon, azóta tapasztalataival színésztársainak segít megszabadulni a drogfüggőségből.

Antonio Banderas

A spanyol színész és rendező minden évben részt vesz szülővárosában, Malagában a nagyheti körmeneteken, az egyik helyi katolikus világi társulat tagja. 2011-ben úgy nyilatkozott a francia Paris Match magazinnak: „Katolikus vagyok, de úgy 16-17 éves koromban, amikor elkezdtem igazán átgondolni a dolgokat, azt mondtam magamnak: »Nem, mindez teljesen lehetetlen.« Majd elértem egy olyan korba, amikor elkezdtem igényelni a spiritualitást. Csak annyit kellett tennem, hogy Jézus egyetlen szavára hagyatkozzam, egy nélkülözhetetlen szavára, amelyet nem lehet megkérdőjelezni, ez pedig a szeretet.”

Andy García

2014-ben, a Cristiada című film forgatása kapcsán a kubai származású amerikai színész a National Catholic Register portálnak beszélt hitéről: „Katolikus vagyok. Egyszerűen és intimen élem meg a hitemet. Hiszek azokban az elvekben, amelyekről Jézus Krisztus beszélt, és igyekszem jó példát mutatni a családomnak és másoknak: »Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük« (Mt 7,12 – a szerk.). Nem olyan bonyolult. Szükségünk van ezekre a tanításokra, hogy jobbá válhasson a társadalom.”

Martin Scorsese

A világhírű rendező legutóbbi filmje, a Némaság (Silence) két jezsuita misszionárius útját mutatja be a 17. századi Japánban. Scorsese találkozott Ferenc pápával is, aki nagyra becsüli munkásságát. Egy francia interjúban a rendező azt mondta: „Szinte megszállottan foglalkoztat a hit misztériumának kérdése. Ez a gondolat mindig elkísért, és gyakran megjelent valahogy a filmjeimben. Ennek révén fedeztem fel a vallást, ami segített megtalálni a gyökereimet...”

Patricia Heaton

A gyakran vígjátékokban játszó amerikai színésznő első házassága semmissé nyilvánítása után tért vissza a katolicizmushoz. Patricia Heaton négy gyermeket nevel. Hívő családban nőtt fel, édesanyját korán, tizenkét évesen elvesztette. Hite is segítette, hogy az ezt követő depressziós perióduson túljusson: „A szentektől, például Patriktól és Józseftől kértem segítséget, aztán elmentem a pszichológusomhoz.”

Leah Remini

A Férjek gyöngye (The King of Queens) című amerikai sitcom sztárja férjével, Angelo Pagánnal együtt tért vissza a katolicizmushoz harmincöt év szcientológia után – amelynek azóta szókimondó kritikusává vált. A színésznő és aktivista a People magazinnak arról beszélt, hogyan találja meg mindig a belső békéjét a templomban, ahova gyakran egyedül megy, leül, imádkozik, rózsafüzért mond: „Számomra a vallásnak ilyennek kell lennie: gyönyörűnek.”

Forrás és fotó: Aleteia

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria