Megfogalmazni azt, ami ott belül dübörög – Homa Ildikó versterápiás csoportot indított Kolozsváron

Megszentelt élet – 2016. december 12., hétfő | 19:59

„Esztétika, stílus és ritmus az életemben” címmel versterápiás önismereti csoportot indított Kolozsváron Homa Ildikó szociális testvér, klinikai pszichológus és logoterapeuta, az „Evangéliumi lélektan – Önismeret mindenkinek” című könyv szerzője.

„Önök szoktak versben bujdosni? Önökben bujkálnak verssorok? Előfordul, hogy egy adott élethelyzetben a költő által felírt receptet váltják ki, az általa felírt versgyógyszert veszik be?” – kezdődik a Kolozsvári Rádió portálon olvasható írás.

A kéthetente sorra kerülő alkalmakon a résztvevők megismerkednek a világirodalom „szép és míves” verseivel, amelyek elvezetnek saját „élet-versük” jobb megértéséhez, az életükben rejlő szépségek, fájdalmak, lehetőségek, remények feltérképezéséhez.

Az első alkalomra december 7-én, este 7 órától került sor a Szociális Testvérek Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 7-es szám alatti Sára-termében Kolozsváron. Az érdeklődőket előzetes jelentkezés és interjú alapján toborozták november végén.

„A vers úgy tud segíteni az önismeretben, hogy keretet nyújt. A költő megfogalmazza azt, amire mi nehezen találunk szavakat. Rezonancia-élményünk van: hű, hát pontosan ezt élem én is, de ezt én így nem tudtam elmondani! A terápiának az a lényege, hogy azt, amit megélek, szavakba tudjam öltöztetni. Ez a nehézsége mindenfajta lelki betegségnek, hogy nem tudom megfogalmazni azt, ami ott belül dübörög, fáj. És amikor úgymond verbalizálom, amikor szavakká gyúrom, sikerül magamból kivenni, kimondani, akkor már megnyílt az út a szabadságom felé – fogalmaz Homa Ildikó. – Ennek a kezdeményezésnek az is a háttere, hogy szociális testvérekként szeretnénk a beteg, de nem gyógyíthatatlan világnak segíteni. Itt lelkigondozásra is van lehetőség, vagy egyszerű beszélgetésre, imakérésre.”

Az ingyenes foglalkozásokat önkéntesen végzik a Szociális Testvérek – az erdélyi kerület Facebook-oldalán nyomon lehet követni rendezvényeiket, kezdeményezéseiket.

Forrás: KolozsváriRádió.ro

Fotó: Magyar Kurír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria