Humanitárius világnap a milánói világkiállításon a Nemzetközi Karitász szervezésében

Kitekintő – 2015. augusztus 22., szombat | 14:03

A Nemzetközi Karitász augusztus 19-én ünnepelte az ENSZ által meghirdetett humanitárius világnapot a milánói világkiállításon. A délelőtt során egy ENSZ-küldöttség látogatott a szervezet standjára – számol be a Vatikáni Rádió.

Genfben ugyanaezen a napon a Közép-Afrikai Köztársaság karitászigazgatója, Dieudonné Nzapalainga, Bangui püspöke elnyerte a Sergio Vieira de Mello díjat. A kitüntetést másik két vallási vezetővel együtt kapta meg a főpásztor: Oumar Kobine Layam imámmal és Nicolas Gbangou protestáns tiszteletessel.

Filippo Magni, az egyházi kommunikációs iroda koordinátora  a világkiállításon nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak az emléknapról. Elmondta: „A humanitárius világnapot azért augusztus 19-én tartják, mert 2003-ban ezen a napon vesztette életét 22 ENSZ-alkalmazott Bagdadban egy támadás során. Közöttük volt Sergio Vieira de Mello, akiről elnevezték a minden évben átadásra kerülő díjat.”

A humanitárius világnap célja, hogy felkeltse a közvélemény figyelmét a humanitárius segítségnyújtásra. Az egész világon megtartják az emléknapot, így a világkiállításon is. Részt vett benne az ENSZ Humanitárius Ügyek Irodája, a Világélelmezési Program, az olasz és svájci kormány, valamint számos civil szervezet, amely jelen van a világkiállításon. Ezek közé tartozik a Caritas Internationalis, amely egyfajta kisebb pavilonnal van jelen. A stand mottója: »Osszuk meg, hogy megsokszorozódjon«. A téma a világ erőforrásainak igazságtalan elosztására utal, a pavilonban különféleképpen mutatják be a szegénységet és azt, hogy sokan az ebből való kikerüléshez arra kényszerülnek, hogy elmeneküljenek.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria