Idén november 12-én szól requiem az egyházi iskolák elhunyt tanáraiért és diákjaiért

Megszentelt élet – 2022. október 15., szombat | 12:00

Keresztény iskolák egykori diákjai évről évre szentmisét mondatnak elhunyt tanáraikért és diáktársaikért a Krisztus Király vasárnapját megelőző nyolcadik napon Budapesten. Először 1990. november 10-én tartottak requiemet az üldözést szenvedett szerzetes tanárokért a Villányi úton. Idén november 12-én várják keresztény iskolák volt és jelenlegi tanárait, diákjait az Országúti ferences templomban.

Az ötletadó Szende Ákos piarista öregdiák volt a keresztény diákszervezeteket egyesítő, azóta megszűnt Pax Hungarica 1990. március 5-i ülésén. Az ott születtet döntésnek megfelelően az első requiemet 1990. november 10-én tartották Budapesten, a Villányi úton az üldözést elszenvedett szerzetes tanárokért. A szentmise főcelebráns Kerekes Károly ciszterci apát volt, aki mellett csaknem minden tanítórendből koncelebrált egy szerzetes atya.

Az 1991. évi requiemet a Patrona Hungariae Gimnázium kápolnájában tartották az egyházi iskolák elhunyt tanáraiért és diákjaiért. 1992-ben a budai, Margit körúti ferences templom – hivatalos nevén Országúti ferences templom – adott otthont a megemlékezésnek. A szentmise főcelebráns Korzenszky Richárd bencés szerzetes, a házigazda Hegedűs Kolos ferences szerzetes volt. Korzenszky Richárd akkoriban miniszteri biztosként a Művelődésügyi és Közoktatási Minisztériumban képviselte az egyházi iskolák újraindításának ügyét.

A szentmise szándéka és Korzenszky Richárd atya beszéde megérintette a ferences házigazdát, Hegedűs Kolos atyát, aki felajánlotta a Margit körúti templomot a requiem állandó helyszínének. Úgy tartotta ugyanis, hogy a hagyományhoz állandó helyszín és állandó időpont szükséges.

A keresztény iskolák öregdiákjai így már harmincadik éve mondatnak szentmisét elhunyt tanáraikért és diáktársaikért az Országúti ferences templomban. A requiem állandó időpontja a Krisztus Király vasárnapját megelőző nyolcadik nap, szombat.

„Minden kerek évforduló alkalom a számadásra és az eredethez való visszatérésre, hogy erőt és bátorítást nyerjünk a jövő feladataihoz – írta az idei szentmise kapcsán a Szentendrei Ferences Öregdiák Egyesület nevében Vörös Balázs és Sas Ágnes elnök, ferences öregdiák. – Nagy veszteség számunkra, hogy sok tanárunktól és diáktársunktól kellett az elmúlt évtizedekben búcsút vennünk, értük is szól ez a szentmise. Hegedűs Kolos atya tolókocsiban ugyan, de részt vett a tavalyi requiemen, majd két hét múlva elhunyt. Ugyanakkor nagy az örömünk, hogy Richárd atya elvállalta a szentmise főcelebránsi feladatát. Meghallgathatjuk, hogy mi mindent érlelt meg egy lelkiekben és kultúrában páratlanul gazdag szerzetes tanárban az idő.”

Szeretettel várják a keresztény iskolák volt és jelenlegi tanárait, valamint öregdiákjait november 12-én, szombaton 16 órakor Budapesten, a Margit körúti ferences templomban, hogy együtt adjanak hálát elhunyt tanáraikért és diáktársaikért, és a mennyei Atya irgalmába ajánlják őket.

Forrás: Szentendrei Ferences Öregdiák Egyesület

Fotó: Merényi Zita;  Nyíregyházi Egyházmegye; Szentendrei Ferences Öregdiák Egyesület

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria