Jószolgálat díj – A kerecsendi plébánia világi elnöke lett az év önkéntese

Hazai – 2019. február 3., vasárnap | 13:03

Idén is több ezer szavazat érkezett a Jószolgálat-díj önkéntes kategóriáinak jelöltjeire január 21–31. között. Az év önkéntese Elekné Román Katalin lett, aki a Kerecsendi Római Katolikus Egyházközségben két évtizede segíti a cigányok beilleszkedését.

A közösségi kategóriában a legtöbb szavazatot a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért kapta. Az egyéni díjazott félmillió forintos pénzjutalomban részesül, míg az önkéntes közösség jutalma egymillió forint.

Az önkéntesen végzett szociális munka egyéni jelöltjei közül a legtöbb szavazatot Elekné Román Katalin kapta, aki a Magyar Katolikus Rádió szerkesztőjeként ismert, korábban vezette is a rádió kulturális szerkesztőségét. A Kerecsendi Római Katolikus Egyházközség világi elnöke közel húsz éve működtet önálló egyesületet saját közösségében. Célja, hogy a szegénysorban élő, roma családoknak olyan élményeket biztosítson, amelyek segítik az összetartozásukat és a beilleszkedésüket. Számos tábort, hétvégi programot, önkéntes tanodát, gyermekmentést, koncertet és vetítést szervezett már a mélyszegénységben élő gyerekeknek. Folyamatosan a társadalmi szakadékok áthidalásán dolgozik. Katalin életének természetes része a segítségnyújtás, a nevelés, a közösségépítés, de főképp a remény felmutatása. Neve mára már fogalom a kétezer lakosú faluban.

A szavazásra felterjesztett közösségek közül a Budapest XVII. kerületében működő Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért került ki nyertesként, a szavazatok döntő többségével. A szervezetet halmozottan sérült gyermekek szülei hozták létre 2016-ban, hogy támogatást nyújtsanak a fogyatékkal élő gyermekeknek egy olyan hiánypótló intézmény létrehozásával, amely a fiatalok fejlődését, kiteljesedését, és a későbbiekben a társadalomba való beilleszkedését segíti. A gyerekeket kacifántosnak nevezik, mert szerintük épp úgy kerek egészek ők is, ahogy vannak, csak kicsit másképp. Ők a „hiányoságaikkal” együtt teljesek.

A szülők egy gyerekszobával indultak, majd 2018 decemberében beköltözhettek a kerületi önkormányzattól kapott, általuk felújított közösségi házba, a Völgyzugolyba. A fejlesztőházat áldozatos munkával, utánajárással és szervezéssel valósították meg úgy, hogy sokuknak napi 24 órában ápolásra szoruló gyermeke van. A munkát önkéntesként végzik példaértékű kitartással és összefogással. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy meg tudják adni gyermekeiknek azokat a szükséges fejlesztéseket, amelyeket a jelenlegi ellátórendszer nem tesz lehetővé. Munkájukkal olyan megoldásközpontú szemléletet szeretnének elterjeszteni, amiben az egyén és a közösség vállalja a felelősséget önmagáért és a közösségért, ahol a szülő visszatérhet a munkaerőpiacra és ahol a sérült gyermek a családban nőhet fel. Az alapítvány tagjai a közösség erejében hisznek, talán éppen ezért sikerült a Völgyzugolyházat olyan befogadó közösségi térré alakítani, ahol a sokszínűség érték, és ahol a többség képes felemelni magához a kisebbséget.

A szekszárdi Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által 2016-ban létrehozott Jószolgálat díjat immár harmadik alkalommal adják át. A Jószolgálat díj kiemelt célja azoknak a szociális területeken tevékenykedő, professzionális és önkéntes segítőknek az elismerése, akik áldozatos és példaértékű munkájukkal sokat tesznek a hátrányos helyzetű társadalmi rétegekért.

A díjátadásra február 10-én, a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor, a díjat létrehozó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány névadója, Zichy Mária Terézia grófnő születésének emléknapján. A hivatásos kategóriák eredményét ekkor fogják kihrdetni.

Forrás és fotó: Jószolgálatdíj.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria