Jótékonysági gálakoncertet tartottak a miskolci minorita templomért

Kultúra – 2015. november 11., szerda | 15:56

November 8-án a Miskolci Nemzeti Színház adott helyet az augusztus elején tűzkárt szenvedett miskolci Nagyboldogasszony minorita templom felújításáért rendezett jótékonysági gálaestnek.

A rendezvény fővédnöke Miskolc város polgármestere, Kriza Ákos volt. A gálaesten sokan vettek részt és adakoztak a templom javára.

„Kedves Testvéreim, vagy inkább Barátaim! Mert akik ide eljöttek, és segíteni szeretnének abban, hogy a templomunkat mielőbb birtokba vehessük, azokat inkább a barátainknak nevezhetném, hiszen a bajban a barát arról ismerszik meg, hogy segít” – kezdte köszöntőjét Kalna Zsolt minorita tartományfőnök, a templom plébánosa. A köszöntőszavak után elkezdődött a Budapesti Operettszínház fiatal színésze, Farkas Tamás által összeállított gálaműsor, ami nagy sikert aratott. Opera- és operettáriák, musicalrészletek, valamint zongoraművek hangzottak el, és néptáncosok is felléptek.

Az előadók neves művészek voltak: Balczó Péter operaénekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese, az Adagio együttes egyik tagja; Eperjesi Erika, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze; Farkas Tamás magánénekes, a Budapesti Operettszínház tagja, az est főszervezője; Jancsó Dóra, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze; Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai-díjas színművésze; Lévai Jolán énekművész; Varga Gergő zongoraművész; Simon Fruzsina énekesnő; az Avas Néptáncegyüttes, valamint a Fráter György Katolikus Gimnázium kórusa, a Szent Ferenc Kórus és a Miskolci Nemzeti Színház énekkara Regős Zsolt karnagy vezetésével.

A Kelemen Didák OFMConv (1683–1744) által építtetett miskolci minorita templom sekrestyéje melletti iroda 2015. augusztus 10-én kapott lángra. A percek alatt lángra gyúló szobában keletkezett sűrű korom vastagon beborította a sekrestyét, a kolostor folyosójának egy részét, és beszennyezte a templom belső részét. Szennyeződés található a padokon, a szobrokon, a freskókon, a falakon, a festményeken, a fő- és mellékoltárokon, valamint az orgonán is – olvasható a miskolci Nagyboldogasszony minorita templom honlapján.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria