Jubileumi görögkatolikus konferenciát tartottak Bécsben

Külhoni – 2023. június 3., szombat | 19:02

250 évvel ezelőtt, az akkori történelmi Magyarország területén élő görögkatolikus püspököket Bécsbe hívta Mária Terézia. A jubileum alkalmából nemzetközi konferenciát rendeztek május 30. és június 1. között az osztrák fővárosban.

A bécsi szinódus elsődleges célja az volt, hogy közös megegyezéssel adjanak ki liturgikus könyveket. A találkozón részt vettek a munkácsi, a nagyváradi, a fogarasi és a szerbiai küldöttek.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek meghívására most az osztrák fővárosba érkezett tíz görögkatolikus püspök, hogy megemlékezzenek a történelmi eseményről. Magyarországról Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Dobos András, a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet rektora, a sajópálfalai nővérek, valamint civil érdeklődők voltak jelen a konferencián.

A találkozó közös imádsággal kezdődött a császári palota kápolnájában. Az akathisztoszt a püspökök vezetésével ószlávul, románul, magyarul, szlovákul, ukránul, angolul és németül énekelték a jelenlévők.

A helyszín különlegessége, hogy az 1773-as találkozó során ugyanebben a kápolnában imádkoztak a görögkatolikus püspökök, valamint, hogy Bradács János (1732–1972), az első független munkácsi püspök utódát, Bacsinszky Andrást itt szentelték munkácsi püspökké.

A közös imádságot követően a konferencia résztvevőit a bécsi szeminárium rektora ünnepi vacsorán fogadta.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Stephan Schönlaub

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria